Konu 14.sayfaya kadar geldi ve konunun başından beri takipteyim. Yazı yazmadım, çünkü AA açısından bu olayın detayını bilmiyordum. Sabah gelen bültenle de tahmin ettiğim parayı geri çekme hadisesi ile karşılaştıklarını anladık.
Bir beyin fırtınası da ben yapayım;
Alıcı kötü niyetle parayı geri çektiği için ortada mağdur bir aracı firma bırakmış. Aracı firma bunun önlemini almalı mıydı.? Kesinlikle almalıydı. Ama tüm önlemleri baştan alabilsek zaten hatasız işler çıkartırız.. Zamanla, düşe kalka, yaşayarak görüyoruz bazı sıkıntıları ki bu nasıl bir insan için doğalsa, bir firma için doğaldır. Hatadan insanlar ölüyor...
Ki bu paranın korunamaması mevzusunda şu soru çıkıyor.. Aracı neyi korumalı.? "Aracı satıcının domainini, alıcının parasını korumalı" .. Yanlış bir cevap olur mu.? Bence olmaz. Aracı alıcının parasını koruyamamış mıdır.? Hayır, alıcının kötü niyeti AA ile alıcı arasındaki ticareti sonlandırmıştır. Geriye ne kaldı AA ve satıcı.. AA satıcının domainini korumuş mudur.? Godaddy den domaini alabilmiştir. Alamasaydı tabiki bir hak iddia etmeyecekti. Ama kendini mağdur etmemek için elinden geleni yapmış görünüyor. Paypal ile iletişime geçmiş olmamış, Godaddy ile iletişime geçmiş domaini kurtarabilmiştir. Kurtardığı domain satıcının domaini midir yoksa artık AA nın domaini midir burada bu sorunun cevabı verilmelidir.
İyi niyet çerçevesinde basitçe çözülebilecek Satıcı ile AA arasındaki bu sıkıntı biraz sert bir yazışma yüzünden sıkıntı doğurmuştur.
Ben satıcı olsam ne yapardım diye düşünüyorum "arkadaş gibi benim için ticaret bitti arkadaş, ben paramı bilirim." derdim büyük ihtimalle... Çünkü olay üzerinden epey zaman geçmiş. "Acaba ticarette sorun yaşanır mı dur şu para kenarda dursun." demez hiç kimse...
Ben AA olsam ne yapardım diye düşünüyorum "domaini satıcıya ben de vermek isterdim. Çünkü ben satıcının domainini korumuşum. Ben satıcının domainini neden satın alayım.?
Satıcının domaini almak istememesi de doğal bir durum burada sen haklısın ben haklıyım durumu yok. İki taraf da haklı ve satıcı ile AA arasında bir sıkıntı da yok. Sıkıntı dediğim gibi biraz sert bir yazışmadan bu hale gelmiş.
Misal sıkıntı nasıl çözülür diye düşünüyorum. AA satıcıya vitrin hizmetini domain satılana kadar sağlayabilir. Ödemeyi geri alması koşulunda.. Domaini tekrardan hızlı satma konusunda yardımcı olabilir. Ve şunu da gönül rahatlığıyla söyleyebilirim. Domain de hasbelkader satılan kalitesiz bir domain değil, kısa sürede belki daha güzel bir rakama satılabilecek kalitede bir domain bence...
Bakalım mahkeme süreci neyi gösterecek, şahsi tavsiyem AA ya paralel olarak satıcının da mağduriyeti göz önüne alarak alıcıya "nitelikli dolandırıcılık" çerçevesinde dava açması olacaktır.
Geçmiş olsun.