Sporweb adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Google alırsa biz UD'den gerçekleştirdiğimiz pre-regleri alamaz mıyız anlamına mı geliyor? Paylaşırlar diye düşünüyordum ben, çünkü UD hep yüzde konuşuyor, en az %60ını kaydederiz gibisinden. Yüzde konuşunca sanki pasta dilimlenecek gibi bir izlenim doğdu bende.
Senelerdir anlatıyorum ama anlatamadım sanırım . Bir daha üzerinden geçiyorum ve örnekleme yapacağım.

Sevgili sporweb. Atıyorum ki, sen Sporweb uzantısını almak istedin. Icann'a başvuruda bulunuyorsun (Çünkü yeni dönem uzantıların işleyişi artık böyle) Diyorsun ki ben sporweb uzantısına talibim. Senden başka talip var mı bakıyor icann. Birden fazla talip varsa ihaleye açıyor, min yıllık 250 bin dolardan açılışını yapıyor ve sen yıllık 350 bin dolar garantili ihaleyi kazanıyorsun. Icann gelirine giderine de bakacak tabiki, ödemezsen o uzantı batar. Bu uzantıyı tamamen icann üzerinden kendin için de kullanabilirsin (Misal google google uzantısını da alıyor, yani en son öyleydi ve halka arz etmeyecekler sanırım) ya da halka domain register etme hakkını da belli bir yıllık fiyattan da sunabilirsin. Bu durumda registry firmaları ile anlaşıyorsun. Güvenilir registry firmaları (misal united-domains) senin domaini halka arz ediyor. Bazı Türk firmaları gibi registrar'lar da united-domains gibi ya da godaddy gibi registrylerle anlaşmalı. Registry ve registrar farkı da burada yatıyor zaten. Registry'ler senin domainini direk icann database'ine giren firmalardır. registrarlarda registry firmalarında direk yetkileri olduğundan dolaylı yoldan reg yaparlar ve o registry firmalarını kullanırlar. Google'ın bu domaini alması demek onun o domaini icann database'ine giriyor anlamına gelmiyor. Godaddy'de United-domains'de name.com'da direk icann domain database'ine domain register etme hakkına sahipler. Bu farkı kafanızda oluşturun. Anahtar olay zaten registry firmalarında. Registrar firmaları da güvenilirdir ama en hızlılıları registrylerdir. Peki united-domains pre-register'ları kapma olayında ne kadar güvenilir derseniz, adamların yüzde 70 oranında başarılı olduğu herkes tarafından biliniyor. Kendileri de zaten istatistiklerini mail ile yolluyorlar. Neden başarılılar derseniz, adam 10 kişiye aynı domaini ihale yapmıyor, tek kişi kapmışsa pre-register'ı onun hakkını başkasına vermiyor ve sadece domain ücretini senden alıyor ve icann üzerinde hızlı bir sistemleri var. O yüzden en güvenilir şu anda united-domains. Bunu yabancı domain sitelerindeki yazıları okuyanlar da bulabilir. Benim fikrim değil yani. Bir kaç defa aynı domaini 3 firmadan da pre-register edip, her seferinde united-domains üzerinden aldığım için kendim de şahit oldum buna. Ama yine de pre-register'da her zaman dediğimiz gibi yüzde yüz şans yok. Sadece şans yüzdeniz yüksek. Bu da istatistiksel olarak 100 domain pre-register ettiysen en kötüsü 50si senin olacaktır anlamına geliyor. Domainlerin halka arz edilmesine yakın pre-reg ettiğin firma domain ücretlerini alır ve register edemediklerinin ücretini de geri öder zaten.