vergilerin ağırlığı konusunda haklısınız da bir konu var: bunlardan öncekiler de vergi alıyordu ancak hizmet yoktu. unutmayın bunlardan öncekiler Sakarya deprem bölgesine saatlerce sonra ulaştılar, deprem vergisi adı altında vergi koyup onunla memur maaşı ödeyecek kadar berbat bir yönetim sergilediler...
Yiğidi öldür ama hakkını da yeme...
hocam yazmim dedim ama dayanamadım. 1999 yılında deprem vergisi daha sonra kalıcı hale gelmiş ve adıda Özel İletişim Vergisi olmuştur. 1999-2003 döneminde ÖİV olarak 4.6 milyar TL’lik tahsilat yapılırken, 2004-2011 dönemindeki ÖİV’den toplanan para 31.5 milyar TL’yi buldu.
Peki adama sormazlarmı Van depreminde neden elini taşın altına sokmadın ve işi hep STK'ların üstüne yıktın. Neyse uzatmıcam Van depreminden sonra bir gazetecinin söylediği bir sözü yazıcam. "Bunca zamandır toplanan vergiler yol olduysa, şimdi toplanacak yardımlarda arazi olur"
Hocam güzel kıyaslama ancak, Türkiye Gümrük Kanunu bu rakamları tamamen çürütmektedir. Şöyle ki; Örnek verdiğiniz araç 2. el Gürcistan'a Araçlar Almanya üzerinden hasarlı olarak gelmekte ve orada yapılmaktadır. Dolayısı ile araçlar sigorta'dan alınmaktadır. Hasarlı araç olarak Gürcistan'a satılmaktadır. Aracı 0 Km ile kıyaslar isek aşağıda örnek olarak vereceğim hesap özeti ile rakam aynı ücrete tekabül etmektedir.
ARAC İTHALİNDE İSTENEN BELGELER
Fatura ( Marka ,model ,şase, motor no vs bilgileri içermesi zorunludur )
Sanayi Bakanlığı Garanti belgesi ve Uygunluk belgeleri ( Tip onay , Karayolları uygunluk )
Döviz Transfer belgesi ( Şayet bu belge yok ise KKDF ödenmek zorunluluğu doğar )
Vergi Kimlik Kartı ( Aracı ithal eden şahıs ise )
İmza Sirküleri
ÖDENECEK VERGİLER
ÖTV…………Özel tüketim vergisi
KDV ……….. Katma değer vergisi
GV …………. Gümrük Vergisi ( Şayet Araç Avrupa’dan ithal ediliyorsa ve EUR 1 / ATR belgesi varsa gümrük vergisinden muaftır. Araç Avrupa’dan ithal edilse bile EUR 1 / ATR belgesi yoksa Gümrük Vergisi ödenme zorunluluğu doğar.
Araç vergileri İhracatçı ülkeden üstünde ekstra aksesuarları da belirtilmiş fatura kıymeti üstünden tahsil edilir.Kasıtlı olarak Türkiye’ye ithal edilen araç bedellerinden çok aşağı fiyatlarla gümrüğü yanıltmak amacı ile düşük fatura ile beyan verilmesi halinde Gümrük idarelerinin Kıymet araştırma yöntemlerini uygulama hakkı vardır. (Üretici firmadan yada TR deki distribütöründen alınan fiyat listeleri üzerinden vergilendirme yapılır.)
ÖZEL TÜKETİM VERGİSİ ( ÖTV )
ÖTV Aracın CIF değeri üstünden hesaplanır.
Motor silindir hacmi 1600 cm3’ü geçmeyenler % 37
Motor silindir hacmi 1600 cm3’ü geçen fakat 2000 cm3’ü geçmeyenler % 60
Motor silindir hacmi 2000 cm3’ü geçenler % 84
KATMA DEĞER VERGİSİ (KDV ) :
CIF Değer + ÖTV + Diğer Masraflar ( Gümrük Vergisi, Fon, Ardiye vs.) Toplamının % 18’i oranında KDV tahsil edilir.
GÜMRÜK VERGİSİ ( GV )
Gümrük Vergisi ( Araç Avrupa dan ithal ediliyorsa ve EUR 1 / ATR belgesi varsa gümrük vergisinden muaftır. Araç Avrupa dan ithal edilse bile EUR 1 / ATR belgesi yoksa Gümrük Vergisi ödeme zorunluluğu mevcuttur.
Gümrük Vergisi Aracın CIF değeri üstünden hesaplanır.
Avrupa dan İthal ve EUR 1 / ATR Belgesi Mevcut ise…… MUAF
Avrupa dan İthal ve EUR 1 / ATR Belgesi Mevcut değilse …… %10
Diğer Ülkelerden…...%10
GYÜ …….% 6,5
GÜMRÜKTE ÖDENECEK VERGİLER ÖRNEK HESAPLAMASI
Türkiye teslim CİF kıymeti tüm aksesuarlar dahil 40.000.- EUR olan ve motor hacmi 2000 cc’yi geçen TEMSİLİ BİR ARAÇ İÇİN ödenmesi gereken vergilerin hesaplanması ( Aracın EUR1 / ATR belgesi mevcut olduğu varsayılarak araçta Gümrük Vergisi söz konusu olmadan örnek hesaplama )
FOB KIYMET……..37.500.- EUR
CIF KIYMET……….40.000.-- EUR
ÖTV = CIF Bedel X ÖTV Oranı
40.000.- EUR X ÖTV Oranı % 84 = 33600.- EUR ÖTV
KDV = (CIF Bedeli + ÖTV ) X KDV Oranı
( 40.000.- EUR + 33.600.- EUR ) X % 18 KDV Oranı
( 73.600.- EUR ) X % 18 = 13.248,- EUR KDV
GÜMRÜKTE ÖDENECEK VERGİLER TOPLAMI = ÖTV+KDV
33.600.- EUR ÖTV + 13.248.- EUR KDV = 46.848.- EUR TOPLAM VERGİ
Örnek araç hesabı Avrupa dan ithal edilmek ve EUR 1 / ATR dolaşım belgesi var sayımı ile GV siz örneklenmiştir. Şayet Araç Avrupa harici ülkelerden ithal edilirse Gümrük vergisi de KDV Matrahına girer ve ayrıcada tahsil edilir.
Yukarıda araç fiyatı örneklendirilmiş bir değerdir. Ne böyle bir araç nede böyle bir FOB / CİF kıymet değeri vardır. HESAPLAMA TAMAMEN ÖRNEKTİR.
Ayrıca 2. el bir araç aldığınız Takdir de araç Türkiye'de 6 ay kalabilir sonrasında ise araç Gürcistan da aynı şekilde 6 ay kaldıktan sonra tekrar giriş yapabilmektedir.
hocam paylaşmış olduğunuz tablo aracı tamamen türkiyede kullanmak için olan vergilendirmedir. yani türkiye plakası takacaksınız bu vergileri ödersiniz.
Simde yurt disindan arac getirdim diyelim
bu araci satabilirmiyim veya 6 ay vs o kelimeden yola cikarak 6 ay sonra cikarmazsam ne olur
eğer çifte vatandaşsanız aracı burda o ülke vatandaşına satabilirsiniz. 6 ay sonra çıkarmazsanız ne olur bilemicem ama daha önceden şahit olduğum bir olay vardı. bir tanıdığımızın almanyada getirdiği arabası çalındı arabayı daha sonra yanmış vaziyette buldular araba hurdaya dönmüştü. sigortadan parasını aldı gitti tr plakalı sıfır bi araba aldı.