Mvc 5 zaten sıfırdan öğretiyor. Birbirinin devamı gibi düşünme. Sadece yeni özellikler ekleniyor o kadar. İlk başta gözün korkabilir, ama bu gayet normal, herkese olan birşey. İnan birazcık öğrenince neden daha önce öğrenmemişim diyeceksin. Ben şuan kendime çok kızıyorum neden daha önce öğrenmedim diye.

Karşılaştırma yapmak çokta doğru değil elbette çünkü webforms'a karşı yapılmış bir atak değil, tam tersi alternatif olarak sunulan bir teknoloji. Ama sana sunduğu yapı daha düzenli ve daha sağlam, sayfalar üzerindeki hakimiyet daha fazla, daha performanslı, url yapısı daha düzenli ve kolay, en önemlisi ise 100% javascript hakimiyetin var.
Postback en baştan beri saçma sapan bir olaydı, geçte olsa anladılar hatalarını ve mvc ile yırttılar postback olayından. Onclick olayların mvc'de tamamen action'lara denk geliyor.

-- webforms
protected void btnSubmit_Click(object sender, EventArgs e)
{
    // kodların
}

-- mvc (normal)
public ActionResult Index()
{
     // kodların
     return View();
}

-- mvc (asenkron)
public async Task<ActionResult> Index()
{
     // kodların
     return View();
}
Mvc'de 2 türlü kod yazabilirsin. Birisi razor diğeri aspx. İkiside view üzerinde yazılıyor, en basitinden @ ile başlayıp kod yazıyorsan razor, <% %> arasında kod yazıyorsan aspx. Eğer asp biliyorsan zorlanmazsın, gerçi bilmene de çok gerek yok, 2-3 denemeden sonra alışıyorsun.
Bunları da karşılaştırmak çok doğru değil bana göre çünkü 2side farklı view engine. Ama çoğu kişi buna bende dahil razor tercih ediyor, çünkü html tarafında hakimiyeti çok daha fazla.
Şuradan 2 tarafında yaptığı şeyleri görebilirsin. http://www.c-sharpcorner.com/UploadF...r-view-engine/

İşin özü öğrendikçe zevk alacağın bir teknoloji. Adamlar ciddi çaba harcamışlar ve sonuna kadar hakediyorlar. İnce ayrıntılara kadar düşünmüşler.

Eğer singlepage app yazıcaksan webform ile devam edebilirsin.
Ama tek sayfada birden fazla bağımsız şey göstermek istiyorsan (_partial) kesinlikle Mvc kullan. Yeni şeyler öğrenmek her zaman iyidir, aradaki farkları görürsün, neyin gerekli neyin gereksiz olduğunu görürsün. En önemlisi kendini geliştirirsin. Bu nedenle öğrenmekten çekinme.