Alanadlari'nin yaptığı işle, örneğiniz farklı.
Örneğinizde;
1- Fabrika toptancıya malı "satar". Toptancı malı "satın alır". Yani burada satıcı-alıcı var.
2- Toptancı malı bakkala "satar". Bakkal malı "satın alır". Yani yeni, alıcı ve satıcı mevcut artık.
Bakkal ile fabrika arasında hiçbir hukuki bağ yok. Malın garanti konusu hariç.
Alanadlari'nin yaptığı işte ise;
1- Satıcı
2- Alıcı
3- Simsar(kanun "simsar", der.), yani aracı var. Aracı, alanadlari'dir.
Burada satış sözleşmesini yapanlar Alıcı ve Satıcı. Aracı ise, bu işin olmasını sağladığı için komisyon alıyor. Yoksa ne mal üzerinde ne de ücret üzerinde hakkı yok. Onun ücreti tamamen ayrı.
Dolayısıyla satış sözleşmesinde sorun çıkınca alıcı-satıcı aralarında halletmek zorunda. Aracıyı ilgilendirmez. Ama mesela, aracı yine de aracılıktan hak ettiği ücreti, 2 taraftan da isteyebilir. Öyle bir hakkı var.
Alanadlari'ni emlakçı gibi düşünebilirsiniz. Evi bana kiralar. Benim ödediğim kira ücreti, ev sahibine gider, emlakçıya değil. Emlakçı ise benden ayrıca aracılıktan kaynaklı hakkını ister.
Hukuk tamamen mantık üzerine kuruludur. Bazen mantıksız olanlar ise kanunlar ve diğer kurallardır. Hukuk bunların çok üstündedir.
Hocam AlanAdlari'nda hiç domain sattınız mı satmadınız mı bilmiyorum ama AlanAdları'nda şöyle bir durum var.
Aracı ilk önce Alıcıdan Parayı Alır.
Satıcı'dan Domaini alır.
Parayı Domainciye
Domaini Alıcıya verir.
Benim domainime 1 kişi teklif vermişti 1 hafta süre ile açık arttırıma çıkarttım. Domain teklifi veren kişiye kaldı karşı taraftan ödeme bekliyorken AlanAdları karşı tarafın ödeme yapmadığını isterseniz kişiyi dava edebileceğinizi belirtmişti. Zaten 100-200 TL'lik bi satıştı bende üstüne düşmedim. Domainde satılmadı öyle kaldı.