takip ettiğim scriptlerden ve konulardan bir tanesi bu. ben konuyla ilgili önceki yorumu da okumuştum ve özellikle r10'da bir satış konusu için yapılabilecek en olumlu eleştirilerden bir tanesi olarak gördüm. eleştiri önemlidir çünkü ürün veya hizmetinizi geliştirmenize yardımcı olabileceği gibi, o ürünle sürekli içiçe bulunmaktan kaynaklanan körlükleri de aşmanızı sağlar. (bu sadece sizin için değil bütün ürün ve hizmet sağlayıcılar için geçerlidir) bu nedenle ecnebiler müşteri şikayetleri ve bildirimleri için "Gift" derler.
bunları konu sahibinin aliosmanyuksel isimli müşterisine cevabını beğenmediğim için yazıyorum. çağrı merkezi, müşteri iletişimi, kalite yönetimi ve pazarlama alanlarında çalışmış birisi olarak küçük bir öneri ileteyim; beğenirlerse konu sahipleri üzerine düşünürler, beğenmezlerse tercih kendilerinindir:
açık ya da sizin oluşturduğunuz alanlarda aktif ya da potansiyel müşterilerinize karşı sert bir üslup kullanmayın, sitem etmeyin, kinayede bulunmayın, "isterseniz siz de yapabilirsiniz" demeyin, en ufak bir yanlış anlaşılmadan kaçınacak her türlü önleminizi alın (ki en iyi ihtimalle yanlış anlaşılmayın). sorunu, şikayeti ya da sitemi olan herkes (müşterilerin bunların hepsini dile getirmeye hakları vardır. bunları yaparak aslında sizin için ücretsiz çalışmış olurlar. bir kişinin farkettiğini başkalarının da farketmesi kaçınılmazdır. şikayet, sorun ya da sitem size gelmezse başkalarına mutlaka gider.) çözüm ya da çözüme yatkın bir irade görmek ister. bunların yokluğu başlıbaşına bir sorun olmakla birlikte, sonucun değişmeyeceği durumlarda sorunlar -özellikle türkiye gibi insanların ticari aklın yerine duygusal yaklaşımları önemsediği yerlerde- pozitif yaklaşımlarla bertaraf edilebilir.
şikayet, sıkıntı ya da sitemi karşılamak ve bunlara karşı kontratataklar geliştirmek yerine, baştan, hiçbir şey söylenmemiş gibi tek tek ürün ya da hizmetinizi özelliklerini anlatıp, getirilen eleştiri, şikayet ya da öneri konusunda neler yapabileceğinizi belirtin (bunu yapamıyorsanız, en azından durumun kendisini dikkate aldığınızı ve bununla ilgili çalışma yapacağınızı belirtin) deneyin kaybetmeyeceğinizi göreceksiniz.
forumda her gün irili ufaklı pek çok haber scripti gören ve ısrarla anlamaya çalışan birisi olarak fikrim böyle güzel bir ürün yaratabilmişken müşteri tarafını da daha rahat bir şekilde tamamlayabileceğiniz yönünde.
Not: rahatsızlık verirse mesaj atın yazıyı silerim
Fikir ve düşüncelerinize hem fikir olduğumuzu kesinlikle bildiririz. Tabiiki de müşterinin söylentilerine kulak verilmeli yaptığınız işin bir anlam kazanması için çabalamaktır. Bu nedenle en iyi hizmet müşterilerimize sağlayabilmek adına imkanları sunmaya çalışıyoruz. Her insanın hatasız/sıfır olduğu söylenemez ama burada önemli olan hatalarının düzeltilmesidir.
Sorun ve görüşleri iletişim adreslerimizinden en kısa sürede çözümlenerek müşteri tarafına bildirilmektedir. Çünkü müşterilerimizin söyledikleri bizim için yeni bir yapı yeni bir özelik katmaktadır.
Her eleştiriyede açık olduğumuzu bildiririz.
Güzel yazınız (öneriniz) için teşekkür ederiz.