Hocam en büyük eksi yanı
kapalı alanlardaki nargile yasağı, cafenin resimlerinde görünen ağaçlı bölüm arka bahçe oluyor ama sonradan kapatıldı, orası açıldığında hiçbir yasak söz konusu olmuyor. Bugüne kadar gece yarısı bir defa teftişe geldiler, bir daha görmeyelim deyip gittiler, bir daha da gelmediler. O sokakta bütün cafeler nargile içiriyor, bunu teftişe gelenler de biliyor, sadece prosedürü uyguluyorlar. Teftiş durumunda bütün cafeler haberleşiyor zaten. Bizim cafe de sokağın tam ortasında olduğu için ilk bize uğrama olasılıkları yok
İyi taraf ise hemen bitişimizde bir işyeri daha var, orayı da kiralayıp cafeyi ve özellikle de açık alan olan bahçeyi genişletme imkanı var. Biz ciddi anlamda konuşmadık. Belki devir alan arkadaş anlaşır.
Yukarıdaki arkadaşa verdiğim cevapta sizin sorularınıza cevap var hocam. Biz nargile veriyoruz, sokaktaki bütün cafeler nargile veriyor. Yapacak bir şey yok. Ben de çok düşündüm vermemem gerekiyor ama bu defa müşteri nargile opsiyonu göremediği bir cafenin devamlı müşterisi olmuyor. Şu an sonradan kapatılan arka bahçe açık alan yapıldığında bir problem olmuyor.
Hocam bu sistemde ana dili ingilizce veya rusça olan kişilerle çalışılıyor. Örneğin 5 kişi bir masaya oturuyorlar ve "native speaker" moderatör olarak konuşmaları yönetiyor ve yönlendiriyor. Benim bir öğrencimin ana dili rusça ve şu an onunla anlaştım. Bu sistemi bilen ingilizce native speaker arayışındayım, seçenekleri değerlendiriyorum, bu işi daha önce yapmış ya da mantığını bilen doğru birini seçmek lazım. Eğitimci olduğum için bu konuda reklam sıkıntım olmayacak. Oturumlara katılanlardan aylık 100 lira ücret alınacak. Katılım arttığında başka native speakerlar bulunacak. 10 katılımcı sadece üyelik ücreti olarak aylık 1k bırakacak. Tabi bu oturumlarda yediklerinin ve içtiklerinin parasını da ödeyecekler, sıradan müşteri görevini de görecekler. Bu model oturduktan sonra en az 100 üye olacaktır. Farklı günlerde farklı seanslarda katılımlar gerçekleşecek.
Ne yapmak isterdim: Cafenin arka tarafını açık alan yapıp, yan taraftaki iş yerini de kiralardım. Normal bir iş yerinin mevcut düzenini yıkıp cafe konseptine sokmak için de tabi sermaye gerekecek. Bunu yapmış olsam kesinlikle işlerin gidişatı çok farklı olacak.
Bütün masaları "akvaryum masa" yapmak isterdim, müşterilerin çok hoşuna giderdi
Hocam şu an 150 ila 400 lira arasında günlük ciro değişiyor. Bir günde 800 lira ciro da gördük ama bu bir ölçü değil, cafenin zamana ihtiyacı var şimdilik. 10 yıldır fal cafe olarak faaliyet gösteren ve müşterilerinin fal tabanlı olduğu bir cafeyi normal nargile cafe konseptine çevirmek biraz zaman istiyor, bizim şu ana kadar oldukça başarılı bir şekilde geldiğimize inanıyorum. Bu speaking işinden sonra cirolarda ciddi anlamda artış olacağını düşünüyorum.
Cafe işinde maliyet hesabı pek yapılmaz. Kira ve elaman giderleri hesaplanır, gelir ve gider arasındaki fark bulunur. Servis edilen ürünlerin tek başına maliyetleri oldukça düşüktür.
Mantıklı bir takas teklifi olursa düşünmemek için bir neden yok hocam.