telif hakkına gelince ortada şöyle bir durum söz konusu. muğlada 2 araç kaza yaptı diyelim. o anda muğladaydım olay yerindeydim yazdım diyebilirsiniz.
gece klübünde magazin haberi gelmiştir ajansa. o an klüpte viskimi yudumluyordum. bi baktım haber yazdım ajansta oradaydı diyebilirsiniz. bunlar mantıken sizin haklı olacağınız şeylerdir.
iş büyürse zaten ajans aboneliği alacak paranız olur.
ajans size çok kafayı takarsa şöyle bir durum olabilir. hadi muğladaki haberi sen oradaydın ankaradakini twitterda farkettin. izmirdeki böyle. her habere nasıl koşup yetişiyorsun mantığıyla, çok editörünüz olduğu vs şirketleşmeniz gerektiği gibi konulara kayabilir tartışma. hukuki olarak bu konuyu bir avukata danışmakta fayda var. birde ajansların bazı haberler özel haberleridir. sürekli bunları analiz edebilirmisiniz bilmiyorum.
bu konuda r10'da çok bilgi eksikliği var. bir hukukçu ya da sektöün içinde olan birinin açıklık getirmesi lazım.
normalde 100 lerce site ajanssız iş yapıyor ama ajansın kafayı taktığı ya da hedeflediği siz olursanız başınıza ne gelir bunu bilmek ve göze almak lazım