Atatürk zamanında kim kimi takip etmiş araştırın.
Ne zaman Din işleri devlet işlerine karıştı işte ozaman geriledik.
Somada kahramanlarımız şehit oluyor . Baştaki yumrukçu kader , kısmet diyor . Yetmiyor 1886 da şu kaza olmuş diyor.
Bizde kader oldukça daha çok geri kalırız.
Bukadar avrupayı kötülemişiniz , bana bir tane avrupadan üstün islam ülkesi gösterin.
Küba bile bizden üstünse oturup artık düşünmek lazım.
Boşuna tartışmayın kaderimizde bu varmış
Dinle bir alakası olduğunu düşünmüyorum, öyle olsaydı hiristiyan olan toplumlarda geri kalırdı. Sadece devlete bakarak bunu çözemezsiniz. Sence dinini uygulayan bir millet miyiz. Dinin gerektirdiklerini yerine getirdik de diğer şeylerimiz kaldı. Eğitim yoktur ama hiçbir koşulda yoktur, müslümanlık varda bilim ilim mi yoktur Allah aşkına. Adı müslümanlık. Baştaki bir kere adam olsaydı Allah'tan gerektiği gibi korksaydı eleştiremezdik bile ama baştaki bizi temsil ediyor onu eleştirip durmanın manası yoktur, madem daha iyileri var çıksın o zaman başa!
Din başka cehalet başka. Başkalarını geç kendimden örnek vereyim din benim için olmasaydı hiçbir şey yapmazdım, öleceğimi bildiğimden dolayı ne için çalışacağım sorusunu sorardım. Müslüman olsaydık günah işlemezdik, içki uyuşturucu gibi şeylerden uzak dururduk. İnsan tembelliğine ve nefsine bahane arar dinide uygular gibi görünür ama istediği gibi işine geleni anlar. Sen istediğin kadar ileriyi düşün, istediğin kadar ilerici ol yaptığın şeyleri insanlık adına yapmadığın sürece bir işe yaramaz. İlerici olmak beyinde başlar, ne ürettiğin pek bir şey ifade etmez. Eninde sonunda herkes ölecek sana orada hangi ülkeden geldin diyen olmayacak merak etmeyin. Biz şöyleyiz biz böyleyiz. Yok kardeşim öyle yağma! biz yokuz sen varsın. Konuşurken ben şunu yaptım ben şunları hedefliyorum diye konuşun. Millet olarak en çok yaptığımız hata başkalarını çekiştirmek eleştirmek. Böyle içi boş konulara yorum yapıp kayıp ettiğimiz zamana bile yazık. Kimsenin kimseye bir şey ispatlamasına gerek yoktur.