belki bende yanlış anlamış olabilirim hocam,firmanın sektörü belli olduğu için firma 1 ay kullanmaz 3 ay kullanmaz 4. ay tekrar kullanır o yüzden her halukarda o lisansı aldırtıyorlar,
Mütahihitlik ve mühendislik firmasında çalışıyorum 3 hafta önce istanbul merkez ofisimize baskına gelmişler sadece autodesk-autocad programı için 11 adet bilgisayarda laptop masaüstü bilgisayarlar dahil crackli kullanım tespit etmişler(1 masaüstü eski bilgisayarımdı kabloları sökülmüş halde sadece masanın üstünde duruyormuş onu bile açtırmışlar) 3 gün içerisinde 120 bin TL ceza + lisans ücreti dahil fiyat gelmiş sonradan öğrendiğimde 120 bin TL anlaşmalı fiyat imiş demek istediğim Dassault Systemes ve Autodesk firmaları dünyada mühendislik alanında önder olduğu için bu konudaki hassasiyetleri aşırı yüksek
Kullanmak zorundaysa alır, para kazanıyorsa lisansı almak zorunda. Sadece CAD/CAM devleri değil, Adobe, Microsoft, Oracle gibi farklı alanlardaki yazılım devleri artık bu konularda hassas davranmaya başladı. Bu durum onların yanında ufak görünen bizim gibi yazılım firmalarınıda etkiledi. Özellikle BSA gibi uluslararası bir kuruluş arkamızda olunca nasıl anlatayım güç geliyor, artık başın dik giriyorsun lisanssız kullanım yapan işletmeye. Eskiden girerdin bi dövmedikleri kalırdı. Felsefe ortak; para kazanıyorsan payımızı vereceksin. Doğru olanda bu. Sen benim programımı kullanarak para kazan, ben sinek avlayayım. Para ödeyen müşteride rahatsız bu durumdan. BSA son zamanlarda denetimleride arttırdı, bana göre iyide yaptı. Pek çok irili ufaklı firmanın lisans almak için koşuşturduğunu biliyorum. Baştan planlanmalı bu işler, lisansa ayıracak parası olmayanlarda açık kaynak sistemlere yönelsin.
Fakat BSA ne kadar etkili olsada bu durumun önüne ancak bizler geçeriz. Her önüne gelen format atar, istneilen programları bedava kurar, lisanssız kullanım yaparsa lisanslar yerine cezalarla zengin ederiz firmaları. Birazda bizlerin hassas davranması lazım.