Biraz elim rahatladı... Ne yapsam derken; "Evdeki kitapları değerlendireyim" dedim.
Sektörde rekabet yüksek.
Yaklaşık 10.000 liralık sıfır kitap var.
(
Siz "kitap" yerine farklı bir konu düşünebilirsiniz)
Tüm aşamaları sırasıyla adım adım anlatacağım. Bakalım neler yapacağız. Herkese örnek oluşturması dileğiyle. Amaç: Eldeki kitapları satmak
Öncelikli Gelir Modeli: Kitap satışlarından elde edilecek gelir.
Hedef: Kitapların satışı + Belirlenecek anahtar kelimede yükselmek + Kitaplar bitince veya bitmeden sitenin satışı.
Anahtar Kelime: Etinden sütünden derisinden faydalanmaya çalışıyoruz.
Sadece kitapları satıp çekilmek olmaz.
Bu yüzden ileri görüşlü davranıp biraz mütevazi bir şekilde 3 kelime seçiyorum.
Aranma hacimleri sırasıyla 1900, 6600 ve 14800. (dediğim gibi; normalde "anahtar kelimeler"le bir işimiz yok. Neden? Çünkü ziyaretçim, bende olan bir kitabı aradığında önüne çıkmak ve kitabı satmak yetiyor. E kitaplar bitince siteyi çöpe atmakta olmaz. Hazır bu kadar çalışılmışken. İlerisi adına bir kaç anahtar kelimeye yatırım yapmak iyi olacaktır diye belirliyorum.)
BAŞLIYORUZ 12 MAYIS PAZARTESİ
1) Anahtar kelime içeren domain belirlenir ve satın alınır. (godady 7 TL)
[Scripti bulmak/seçmek/kurmak ve hosting ile uğraşmak istemiyorum. Bu yüzden daha pratik yollar için araştırma yapıyorum]
18 MAYIS PAZAR (sabah civarları)
2) Site alt yapısı belirlendi. shopify benzeri bir altyapı ile olaya başlamayı tercih ettim. Barındırma, script, entegreler vs. için aylık 20 TL'lik paket aldım. Subdomain veriyordu, güversiz görünebileceği için ana domainime yönlendirme işlemlerini gerçekleştirdim.
3) Site içi optimizasyon: Title, description ve anahtar kelimeler doldurulur. (Yükleneceğim anahtar kelimeler için biraz çalışmam gerekti.) (Çoğu kişi sallamıyor ama bu adımdan daha önemli bir şey varsa o da içeriktir, gerisi şimdilik tırıvırı)
4) Sosyal medya: Kare asımızı yani Facebook, Twitter, Pinterest, Google+ sayfalarını açıyoruz. Ve script içerisine gerekli yerlere ekliyorum.
5) Google analitik ve webmaster tools eklemelerimizi yapıyoruz (yapmak zorundayım çünkü çalınmasına karşı benzersiz içerikler üreteceğim)
6) Olmazsa olmaz sayfalarımızı hazırlıyorum. (İletişim, hakkında, gizlilik politikası vs.)
7) Girişlerini yapacağım kitapların kapaklarını hazırladım (Photoshop dosyaları)
8) Kitapların girişlerine başlıyoruz. (Her kitap için, başlık, açıklama, kapak, arama motorları için kısa açıklama (hiç üşenmeden).
9) İndekslenmesini bekliyor ve eklemelere devam ediyoruz. (imleme pinleme google'a gönderme filan yapmıyor ve bekliyoruz.
Neden?
Çünkü her şeyi doğru yaptığımızı biliyor ve Google'ın kendisinin indeksleyeceğinden eminizde ondan

)
Evet, site için yapılacaklar bitti.
Şu dakikadan sonra
eğer olmuşsa satışları-analitik sonuçlarını-ilk doğal ziyaretçileri ve gidişatı yazacağım.
ŞU ANA KADAR Kİ MALİYETİMİZ: DOMAIN 7 TL VE SCRIPT & HOSTING İÇİNDE AYLIK 20 TL. (yani
fiyat/performans olarak daha düşük bir maliyet elde edilme şansı %0 sayılır)
18 MAYIS PAZAR (akşam 22:00)
Girdiğim bir kaç kitap ve diğer sayfalar indeks almış. Hatta indeks alan kitaplardan birini sorgulattığımda 2. sayfada benim kitap var... Neden? Çünkü tüm sitelerdeki tanıtımlar birbirinin kopyasıyken benimkinde "benzersiz içerik" var.
Rekabet filan hikaye. İkinci sayfa yetmez. Her kitabın kafada olmasını bekliyorum. Neden? Çünkü tüm kitap sitelerinde stok "0" ve açıklamaların hepsi "aynı". Eğer Google ziyaretçiye oynuyorsa, benim siteyi kafaya oturtması gerekir.
Çalışıp göreceğiz.
ve tabi fırsat buldukça kitapları eklemeye devam ediyorum.
19 MAYIS PAZARTESİ
Hitlere baktım, süper gidiyor.
Tamı tamına 5 hitim olmuş
3'ü bot, 1'i ben, 1'i de tanımsız
yani düne göre %500 artış var
Bide önemli bi not düşelim; Script için destek veren firmaya 2. ticket'ı açtım iki gündür hala cevap gelmedi. Ulen nası bi ülkeyiz anlamıyorum. Demosunu kurcalarken zart diye dönüş yapıyorlardı, şimdi parasını ödedik herifler ortada yok. Neyse, hayr olsun diyoruz.
20 MAYIS SALI İLK ANALİZ SONUÇLARI
2-3 kitabın ismini "kelimesi kelimesine" şeklinde sorgulatıyorum ve hemen hemen 20. sırada yerini alıyor kitaplarım. (bakın dikkat ediniz: Henüz hiç bir im mim pin hede höde vs. yapılmadı)
Şu an için ilk sıraları aşağıdaki devler alıyor.
Bunlardan hemen sonra gelebilmek bile çok çok iyi (hemen her kitap yaklaşık 20. sıralarda filan çıkıyor)
idefix
dr
kitapyurdu
pandora
ebookee
books.google
nadirkitap
amazon
sanalpazar
imge
sonteklif
acelegelsin
ve
benim site
Tabi kitaplarımın aylık aranma hacimleri 20-50 arasında değişiyor. Düşük görünebilirler, ama bunların potansiyel müşteri aramaları olduğunu unutmamak lazım. Ve bu yukarıdaki sitelerin çoğunda stoklar "0" olduğu için, neredeyse hiçbirşey yapmadan çok kısa bir süre içinde kafaya oturacaklarını düşünüyorum.
Şu anki ortalama ile bir kaç aylık geleceği öngörecek olursak ve her kitabın sadece 25 aranma hacmi olduğunu düşünürsek ve ortalama 300 kitap ekleyeceğimi varsayarsam (saymadım henüz) 300x25= 7500 gibi bir aranma hacmim olacaktır aylık (bu rakamı küçümsemeyin. Bu rakam resmen
potansiyel alıcı anlamına gelir). Bunun yanına bir de paralel zamanda ilerleyecek olan ana keywordlerimide koyarsak, benim kitaplarla işim bittiğinde site çoook çok rahat bir şekilde alıcısını bulacaktır.
Peki Bu Nasıl Bu Kadar Kolay Oldu?
Çok basit.
Doğru kategorizasyon,
Metaların doğru girilmesi,
Stokların "0" olmaması,
kesintisiz hosting
temiz yazılım (ki mennun değilim, yukarıda yazdım)
ve tabi ki "benzersiz açıklama" bölümü.
"Benzersiz açıklama" ları nasıl bu kadar rahat üretebiliyorum?
Üretmiyorum ki. Nasılsa kitaplar elimde, tüm siteler kitapların arkasındaki bilgileri giriyor. Bende önsöz bölümünden bir cümle yazıp, google'da aratıyorum. Eğer hiç yazılmamışsa oradan 1-2 paragraf yazıyorum.
Hepsi bu
He unutmadan; Her kitap girişini Twitter'a gönderiyorum. Ama sanmayın ki trafik geliyor. Çünkü Twitter sayfasına sadece ben üyeyim. Ama tabi şimdilik

. Zamanı gelince buraya biraz üye çekecek miyiz, tabi ki çekeceğiz. Hem twitera, hem facebook a, hem pintereste hem de google + a.
Niye? Çünkü hem kitapların reklamı için, hem de ana kelimede yükselmek için.
25 MAYIS PAZAR
Kitapları eklemeye devam ediyorum
Hemen her eklediğim kitap 2 veya 3. sayfadan indekse giriyor.
Ancak günde 1 ya da 2 kitap ekleyebilecek vaktim var.
Sanırım bu kitap ekleme olayı bir kaç ay alacak.
Ama gözlemleyebildiğim kadarıyla, her kitap hemen her gün birer sıra filan yukarı doğru yükseliyor (google'da)
3 HAZİRAN ÇARŞAMBA
Kitapları eklemeye devam ediyorum.
Gözlem yapabilmek için her zaman böyle fırsatlar olmuyor. O yüzden kare asımıza, yani;
Google+, Pinterest, Facebook Sayfa ve Twitter'a 5'er tane kitap ekledim. Ek bir şey yapmadan bakalım bu 5 er kitabın sıralamaları üzerinde nasıl hareketlenmeler olacak. Şu anda 2, 3 ve 4. sayfalardalar.
Tabi ki henüz ilk satışımız olmadı. (gayet normal ve beklenen bir durum)
21 TEMMUZ PAZAR
Hizmetlerinden memnun kalmadığımdan site altyapısı için çalıştığım firmayı (gp) ve tüm indekslerimi uçurdum.
Domaine ilişkin ns bilgilerini değiştirip, yeni bir domain aldım ve yönlendirdim (301)
Yeni siteyi ise düz html olarak oluşturdum.
Bu hafta satışlarım başladı ve 2 kitap satışım oldu.
Henüz kök kelimeler için bir girişimde bulunmadım.
Kitap eklemeye tek tük devam ediyorum.
Analitik eklemediğim için trafik durumu ne hiç bakmadım henüz.
Boş kalmasın kâr kârdır diye her sayfaya adsense reklamlarınıda yerleştirdim, eğer trafik oluşursa getirisi hiç de fena değil, ileride durumu yazarım.
Hemen hemen eklediğim tüm kitaplar 1 ya da 2. sayfada çıkıyorlar (kendi adlarında)
25 TEMMUZ CUMA
301 çekilen domaine biraz forum tanıtım yaptık (ana domaine ellemiyoruz bu tarz şeyler için!)
ana domaine bir adet sözlük
ve site için açılan google+, facebook ve twitter hesaplarına bir iki kitap ekledim
analitiğin zamanıydı, ekledim. şu an itibariyle günlük 10-12 organik ziyaretçisi var
herşey organik ve tamamen manuel ilerliyoruz (şimdilik)
11 AĞUSTOS PAZARTESİ
Eveeet, bugün 3 ay bitti. Biraz hareket zamanı geldi.
Geçen günlerde içinde "kitap" geçen 10 tane domain almıştım.
Artık teker teker her birini faaliyete geçirme vaktidir.
Her domain farklı "a class" ip ye kurulacak.
her birisinde tek bir keyworde yükleniecek.
dışarı hiç bir çıkış olmayacak.
her birisi aktif edildikten ortalama 60 şar gün sonra kapatılarak 301 ile ana sitemizin
ilgili sayfasına yönlendirilecek.
Geçen hafta 157 liralık kitap satılmış. Kitap satışları şimdilik kabul edilebilir düzeyde gidiyor.
Hitlerde %150 artış var.
Hitlerim 5 civarındaydı, bugün itibariyle en yüksek 13 ü görmüş durumdayım

Ortalamamız ise günlük 5 civarında.
Yani neredeyse siteye giriş yapan 5 kişiden birine satış yapıyorum.
görüşmek üzere
.
.