adsoyad.com.tr şeklinde kullanıyor olduğum blog adresine o kadar seyrek girer olmuşum ki, alan adının süresinin bittiğini 1 hafta sonra fark ettim. Hata benden kaynaklı, alan adını kayıt ettirdiğim nic.tr'de kayıtlı olan e-posta adresim eski çalıştığım işyerine ait. Değiştirmeyi unuttuğum için hatırlatma mailleri o adrese gitmiş. Fakat aradan uzun zaman geçtiği için sorumlu kodumu da unuttuğumu fark ettim, hal böyle olunca sisteme giriş de yapamadım. Bu vesileyle nic.tr adresinin kullanışlılığıyla ilgili bir kaç kelam edeyim dedim. Şöyle ki,
- Sistem baştan aşağıya yanlış dizayn edilmiş. Dünyanın hiçbir alan adı dağıtıcısında görmediğim, enteresan bir yapı var. Bir alan adının tek bir sorumlusu yok, 3 adet sorumlusu var: teknik, idari ve mali sorumlu. Bu üç başlılık neden gerekli görüldü, bilmiyorum.
- Sisteme e-posta adresinizle giriş yapamıyorsunuz. Size otomatik olarak bir sorumlu kodu tanımlanıyor, bu kodu değiştirme/düzenleme seçeneğiniz yok. Ve bu sorumlu kodu da mc1221-metu gibi kolayca hatırlayabileceğiniz bir kod değil.
- Olur da sorumlu kodunuzu unutursanız sitede bir "sorumlu kodumu unuttum" seçeneği olmadığını fark edeceksiniz. Ben unuttuğum için alan adına whois çektim, orada yazıyormuş neyse ki...
- Nic.tr'nin title'ı aynen şöyle: "|||| nic.tr ||||" Bu işaretler bana çocukken kullandığımız "şekilli nick yazma" programlarından fırlamış hissini uyandırıyor. Kesinlikle kurumsallığa aykırı, çocukça ve ODTÜ'ye yakışmayan bir durum.
- Yine sitenin header kısmında yer alan Efes İzmir görseli "Ne alaka?" dedirtiyor.
- Pazar günü hiçbir müşteri temsilcisi çalışmıyor. Klasik devlet mantığı. Alan adı satıcısının acil ihtiyacı bekleyebilir, benim memurum tatilini yapmalı!
- E-posta adresim eskidiği için yenisiyle değiştirdim, ancak şuan sisteme giremiyorum. Sebep ne mi? Ben de bilmiyorum. "Lütfen onaylı bir sorumlu kodu giriniz." hatasını veriyor ve sanırım telefonla arayıp kendilerine ulaşmam gerekecek.
- Whois bilgilerini gizleme opsiyonunuz yok.
Gibi gibi. Bu saydığım maddeler arasına çağın gerisinde kalmış tasarım, mobil uyumlu (responsive) tasarımının olmaması, mobil uygulamalarının olmaması da eklenebilir.