AsiRuh adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle

Evrendeki gezegenlerin dönme mantığı nedir peki ? dünya ay güneş manyetik alandan dolayı mı dönüyor milyonlarca yıldır ?

uzayda sürtünme kuveti 0 olduğunda ilk hız sürekli devam etmektedir.Manyatik alan ve merkez kaç kuvettleri TERS çalışarak gezegenlerin yürüngerini bozmadan dönmelerini sağlarlar.

NobraN adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
konuyla ilgili fazla bilgim yok , uzun zamandır foruma da girmiyordum fakat kafama takılan birşey oldu , şimdi en basitinden bilgisayarlarımızda bu fanlardan var fanı çalıştırmak için elektrik geliyor ama buna göre fan çalışınca da elektrik üretiyor bu bir çakışma yaratmaz mı ?
NobraN adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
konuyla ilgili fazla bilgim yok , uzun zamandır foruma da girmiyordum fakat kafama takılan birşey oldu , şimdi en basitinden bilgisayarlarımızda bu fanlardan var fanı çalıştırmak için elektrik geliyor ama buna göre fan çalışınca da elektrik üretiyor bu bir çakışma yaratmaz mı ?
fizik dersi gördüyseniz duymuşsunuzdur ZIT EMK(zıt elektro motor kuvveti)denir bu olay.
Bu fanlar olsun normal teyip moturu,küçük araba moturu olsun bunların ucuna bir bir LED yada küçük ampul takıldığında elinizle bile çevirseniz işık verecektir.LED bağlandığında artısına eksinine dikkat ediniz moturu ters tarafa çevirirseniz +- değişecektir.(Denedin mi dersiniz onlarca kez denemdim elbette Fen bilgisi öğretmenliği yapmıştım).

Aklıma gelmişken Bu ZIT EMK için iyi bir örnek bunu fanı eliniz ile bir fiske vrarak cevirin 10 sn boyunca dönüyorsa bu telleri bir lede bağladığınzda 5 sn döner.telleri kısa devre yaptırdığınızda ise 2 sn döner
(rakamlar sallamasyon)