4.BÖLÜM
Ticari Amaçlı Anahtar Kelimeler.

Eğer bana anahtar kelime seçinde en sık yapılan hata nedir diye sormuş olsalar, beklemeden ticari amaçlı kelimelere yeterince zaman ayrılmamasıdır derdim.
Hangi SEO uzmanına sorarsanız sorun size ticari amaçlı anahtar kelimelerin arama hacmi yüksek anahtar kelimelerden daha önemli olduğunu söyleyecelerdir.
Size bir soru sorayım:
Günlük 20.000 organik ziyaretçisi olan bir websitesi’nin ( Rusça Yayın Yapan) aylık gegeliri sizce kaç Ruble olabilir? 1 Dolar 35 Ruble.
300.000 Ruble? 9.000 Dolar?
400.000 Ruble? 15.000 Dolar?
500.000 Ruble? 20.000?
Yani aylık neredeyse 600.000 ziyaretçi. Gelir ne olur sizce?
Evet 45.000 Ruble (yani 1500) dolar desem.

Peki bu sitenin sorunu ne olabilir? Tabii ki anahtar kelime seçiminde sadece arama hacmine odaklanmış olması ve ticari amaçlı anahtar keliemleri ihmal etmesi.

Ticari Amaçlı anahtar kelimelerin nasıl bulunacağını anlatmadan önce bu tür anahtar kelimelerle alakalı kelime kategorileri ve alternatifleri hakkında biraz bilgi vermek istiyorum.
İlgimi çeken bir şey var özellikle yabancı siteerde Top 10, En iyi, En ucuz v.s ile başlayan içerik başlıklarının hacmi ülkemizdeki setelere oranan %100 olduğunu söyleyebilirim. Şayet özellikle Amerikan menşeli sitelerin böyle başlık atmalarının tesadüf olduğunu düşünüyorsanız yanılıyorsunuz.
Ticari Amaçlı Anahtar Kelimeleri ve başlıkları 3 kategoriye ayırabiliriz.
1. Satın Al Anahtar Kelimeleri:

Bu tür başlık ve anahtar kelimelerde arama yapan kişilerin genelde kredi kartları ellerinde olur. Bu yüzden kesinlikle ihmal edilmeyecek anahtar kelime grubudur.

- Satın Al
- İndirim
- Kampanya
- Taksitli Al
- Vadeli
Ve benzeri gibi anahtar kelimeler ve türevleri. Daha somut örnek verecek olursak ‘‘ Ucuz Kitap Satın Al’’, ‘‘ İndirimli Bayan Elbiseleri’’

[COLOR="rgb(160, 82, 45)"]2. Ürün Anahtar Kelimeleri:[/COLOR]
Ürin anahtar kelimelerini Satın al anahtar kelimelerinden ayıran en önemli özellik, genele değil özel bir ürüne veya hizmete hitab ediyor olmasıdır. Yani diğer bir ifadeyle nokta atışı yaparak kullanıcıyı belirli ürün veye hizmetlere yönlendirir.
1. İnceleme
2. En İyi
3. Top 10
4. Top 100
5. Belirli İsim ( Nokia, BMW)
6. Belirli Ürün ( Samsung Galaxy 4)
7. Belirli Bir kategori ( Erkek Gömleği, Kadın Çorabı)
8. Ekonomik
9. Karşılaştırma
10. Ucuz
Ve benzeri anahtar kelimelerden oluurlar.
Burada yalnız ucuz ve ekonomik kelimelerini birbirine karıştırmayın ‘‘Ucuz’’ anahtar kelimesi daha etkindir. Bir örnek verecek olursak ‘‘ Ucuz telefonlar’’.
[COLOR="rgb(160, 82, 45)"]3. Bilgi Verici Anahtar Kelimeler[/COLOR]
Doğrusunu söylemek gerekirse bu tür kelimeler Ticari Amaçlı anahtar kelimelerin bir alt kategorisi diyebilir , yani diğer bir ifadeyle dolaylı şekilde Ticari Anahtar Kelimeler ile ilgileri vardır.

1. Nasıl yapılır
2. Nedir
3. En iyi yolu
4. İpuçları
5. Kullanımı
6. Nasıl Kullanılır
v.s anahtar kelimeleri kapsarlar. Bu tür bilgilendirici anahtar kelimeler yüksek arama hacimli ve düşük rekabetlidirler. Daha çok site trafiğinin artmasına yardımcı olurlar.

[COLOR="rgb(160, 82, 45)"]4. Bir isim bulamadığım anahtar kelimeler[/COLOR]
Günümüzde kullanımı pek yaygın değil , aslında Google’ın pek sevmediği siteler kullanırlar.O yüzden hepsini yamayacağım buraya ama eminim sizler tahminedersiniz.

1.İndir
2.Bedava İndir
3.Ücretsiz İndir

Örnek olarak verecek olursak ‘‘ Bedava Film İndir’’ gibi.
Bir çok websitesi artık bu tür şeylere itibar etmedikleri için detaya girmiyorum
.

[COLOR="rgb(160, 82, 45)"]Ticari Amaçlı Anahtar Kelime Hakkında Bilgi ve Nasıl Bulunur?[/COLOR]
İtiraf etmeliyim ki yıllardır Yandex ile çalışan biris olarak Google’ın verilerine itibar ettiğimi söyleyeyem ama bu noktada işinize yarayacak bilgileri paylaşmaya çalışacağım.
Kaliteli Ticari Amaçlı kelimeleri bulak için yine Google Anahtar Kelime Planlayıcı’yı kullanacağız.

Yeni Anahtar Kelime ve Reklam Grubu Fikirleri Arayın kısmına tıklayarak ilgili boşluğa anahtar kelimemizi yazıyorum.

Fikir Al’ tıklıyoruz. Ve gelen sayfada Anahtar Kelime Fikri ala tıklıyoruz.

Bu şekilde bir sonuç ortaya çıkması gerekir.

Önerilen teklifler ve rekabet oranları arasındaki farkları görmeniz mümkün. Google Anahtar Kelime Planlayıcı’da 3 rekabet oranı vardır, Orta, Yüksek ve Düşük. Özellikle yeni açılan siteler için rekabeti düşük ve orta olan anahtar kelimeleri örebilirim. Genelde pahalı olan yüksek rekabetli kelimeleri tercih etmek gibi çok yanlış tercihler yapılabilmektedir.
NOT: Google rekabet gücü diğer dillere göre çok daha fazla olan İngilice anahtar kelimelere daha çok değer vermektedir ve Ticari amaçlı anahtar kelimeler kıyaslanamayacak kadar farklıdır.

Bazı webmasterlerin İngilizce sitelere yönelmelerinin en önemli sebebi budur.

5. BÖLÜM: İçerik Oluşturma

SEO’nun değişmez ve altın kuralı, İçerik.

Google’ın her zaman içeriğe önem verdiğini biliriz ama buna önem vermeyiz. Yüksek miktarlarda harcamalar yaparak backlink alırız ama içeriği nedense önemsemeyiz. Benim şimdiye kadar bir türlü anlamadığım şey neden web sitesi sahiplerinin daha çok backlink çalışmasına önem verdiği ve içeriği ihmal ettikleridir.
Google’da arama yaptığımızda backlink ile alakalı yapılan aramaların içerik ile alakalı yapılan aramalardan kıyaslanamayacak kadar fazla olduğunu görüyoruz. Neden? Özellikle Türkiye’de içeriğin önemi hala anlaşılmış.
Neden backlink çalışması yapan SEO uzmanları daha çok ücret taleb ederken içerik oluşturan arkadaşlar daha az taleb ediyorlar? Halbuki tam tersi olması gerekmez mi?
Neden gelişmiş ülkelerde içerik oluşturma fiyatları backlink paketlerinden daha pahalıdır? Rusya’da 500 karakterlik orta düzey bir makale fiyatı 8-10 dolardan başlarken bizde denen 2 dolardır?
SEO’nun altın kuralı içerik oluşturmakdır, faydalı ve yaralı içerikler.
Şimdiye kadar ele aldığımız bütün anahtar kelime bulma çalışmalarından sonra yapmanız gereken şey inanılmaz kaliteli içerik oluşturmaktır. İçerik oluştururken niceliğe değil niteliğe odaklanmalısınız. Alanında otoriter, referans olan içerikler. İnsanlar okuyunca paylaşma gereği hissedeceği, yani diğer bir ifade ile okuduğu bilginin çok değerli olduğuna inanmalı ve paylaşma gereği hissetmelidir.
Türkiye’de maalesef içerikler arama motorları için oluşturuluyor. En büyük haber portalları bile bunu yapıyorlar. Değer oluşturma odaklı değil, arama motoru ve para kazanma odaklı içerikler.
Sektrünüzle alakalı anahtar kelimeleri belirledikten sonra,içini görsellerin süslediği uzuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuun uzun içerikler oluşturmanız gerekiyor. Ama sırf içerik uzun oldun diye değil, gerçekten bilgilendirici olmalı.
Burada anlatılanları yaptığınızda sitenizin kalıcı bir başarı sağlayıp yükselişe geçtiğini göreceksiniz.
Buna somut bir örnek vereyim, hatta birkaç tane.
Rekabet oranı çok yüksek olan Samsung Galayx 3 hakkında paravan olarak kullandığımız bir blogda 2012’de bir makale yazdık ‘‘Samsung Galaxy S3 Hakkında Bilmeniz Gereken Herşey’’ ( Bu siteyi hala adsense'e kabul ettiremedim o ayrı bir konu Makale Rewrite marifetiyle yazıldı. Yani 4-5 kaynaktan toplanan bilgiler harmanlandı ve yeniden yazıldı. Fakat diğer sitelerdeki makalelerden, 2000 yakın cümle video, resim v.s ile içerik oluşturuldu.

1.5 yıllık bir zaman zarfında 90.000 okunma ve Google’da 1. Sayfa 3. Sıra. Rekabet hacmi çok yüksek bir anahtar kelimede ve paravan bir blogda. Zamana göre içerik sayısı çok az olan bu blogda buna benzer bir çok içerik var.
Diğer bir örnek: Aynı blog’un Rusça versiyonunda

Aslında o makalenin bir kısmı kopya,sadece daha etkili olacağını düşündüğüm ek bilgiler girdim ve kopyalama yaptığım asıl siteye göre uzun kuyruklu ve doğru anahtar kelimeleri girdim.

1 yılda 115.000 e yakın okuma ve bir o kadar trafik. Aynı sitede buna benzer bir çok örnek var. Ve daha bir çok farklı sitede.

Şimdi soru şu?
Sitenize yılda 5 milyon hit getirmeyi garanti eden bir backlink paketine ne kadar bütçe ayırısınız?
1.000 TL
2.000 TL
4.000 TL
5.000 TL ?
Eminim 5.000 TL yi gözden çıkaracak kişiler vardır.
Peki sitenize yılda 5 milyon getirmeyi garanti eden 100 içerik için ne kadar bütçe ayırısınız?
100 TL
200 TL
1000 TL?

Ben söyleyeyim 250 TL. Altının değeri 250 TL. Yasal olmayan, kopya v.s içerikler dışında içerikten dolayı ceza alan bir site duydunuz mu? Ben duymadım. Backlink paketleriyle, para vererek sitemizi riske atarken, Google’ın omazsa olmazı olan içeriğe burun kıvırıyoruz. YANLIŞ.

NOT: Burada vurgulamak istediğim şey link inşası veya backlink çalışması yapılmasın değil.

250 Cümle Hastalığı

Bir çok platformda yazılı bir içeriğin en az 250 karakter olması gerektiği kanaati var. Sorularım şu:
1.Bu bir kritermidir?
2. Bu kriteri kim koymuş?
3. Ben bu kritere uymalıyım?

Cevaplar bence şöyle olmalı: Bu bir kriter değil, saçmalıktır. Bu kriteri kim uydurmuş bilmiyoruma ama ben bu kritere uymam.
Zaten genelde site sahipleri böyle bir yalanın peşinden koşuyor o zaman siz farklı bir yola yönelmelisiniz, daha fazla içerik, 1000 kelime, 3000 kelime veya daha fazla.

250 kelimelik makaleleri tanıtım yazılarında bile kullanmayın. Biraz abartı mı oldu

Anahtar Kelimelerinizi FAYDALI, ÖZGÜN, İÇERİKLERE dönüştürün. Siz değer oluşturmaya aday olun, bunu başarırsanız asıl aradığınız şey sizi zaten bulur.