Merhabalar,

Başımdan geçen bir olay üzerine bu konu hakkında birkaç şey yazma ihtiyacı duyuyorum. Öncelikle Web ortamında iş yapan kişiler olarak Web üzerindeki içeriğin kalitesinden sorumlu olduğumuzu düşünüyorum. Bu içeriğin korunmasında kullanıcı deneyimi ve kullanıcı verimliliğinin olabilecek en üst seviyede tutulması gerektiğine inanıyorum. Burada farklı arkadaşlardan, farklı yazı temin ettim. Karşıma çıkan içeriklerin kalitesi gerçekten üzücüydü. Başlık ile içeriğin tutarsızlığı ve içeriğin bilgi durumu gerçekten çok çok düşük seviyeydi. Bir kullanıcı bu tarz bir yazının tek bir paragrafını gördüğünde hemen siteyi terk edecektir. Bu bence site sahipleri için önemli bir sorun. Sorunlarının en önemlisi kullanıcı açısından bir bilgi getirisinin olmaması, diğer sorun arama motoru açısından bu tarz bir içeriğinin son derece yetersiz olması. Gördüklerimden yola çıkarak "SEO Uyumlu Makale Yazımı" başlığı adı altında yazılan yazıların doğrudan yakından SEO ile ilgisi olmadığını söyleyebilirim. Burada bir manipülasyon olduğunu düşünüyorum.

SEO Uyumlu Makale Nedir ?

Makalenin anahtar kelimelerin bold yapılması SEO uyumlu makale yazıldığı anlamına gelmiyor. Olaya Google açısından baktığımızda Google içerik yönetimi ve kalitesi üzerine önemli geliştirmeler yapılıyor. Caffein, Panda, Penguen güncellemelerinde bunu net bir şekilde gördük. Kalitesiz içeriklerin ne şekilde spamla karşı karşıya kaldığını gördük. Bunun tek karine olmadığının farkındayım ama bu önemli etkenlerden birisi. Google algoritmalarını geliştirirken kullanıcıya en iyi sonucu vermeyi hedefler. Bende bu açıdan yola çıkarak size kendimce SEO uyumlu makale nasıl yazılır. Onu anlatacağım.

- Başlık seçimi : Bir konu hakkında herhangi bir başlık seçimi yapılabilir. Seçilen her başlık arama motoru açısından en fazla verimliliği sağlamaz. Bu nokta da kullanıcı deneyimi girer. "Kullanıcı bir konuyu ne şekilde arar ?" bu önemli faktörlerden birisi olur. Bunun seçimin yapılabilmesi için farklı analiz, anahtar kelime araçları kullanılabilir. Bu seçim bize önemli bir bilgi verecektir. Bununla beraber arama motorunda o kelime ile ilgili rakiplerin durumu ve rekabet durumu da bu başlığın seçiminde önemli bir etken.

- İçeriğin site ile ilişkisi : İçerik bir site için linkler kadar önemlidir. Bu açıdan sitenin genel içeriği ile makale içeriğinin doğru orantıda olması sitedeki yazınıza önemli bir etki sağlar.

- İçerikte kullanıcı deneyimi : Yazım olabildiğince sadece ve anlaşılabilir bir dille yazılmalıdır. Kullanıcı aradığı içerik ile beraber sizin sitenize girdiğinde aradığı konu hakkında bilgiye ulaşması gerekir. Burada yazının bölümlere ayırması bence içeriğin anlaşılabilmesi ve sıkıcı olmaması açısından önemlidir.

- İçerikte Görseller ve Videoların bulunması : İçerik tek başına yeterli olmayacaktır. Görsellerle içeriğini geliştirmeniz gerekecektir. Kullanıcının sitede durmasını sağlamak istiyorsanız bunu kullanmanız gerekir.

- İçerikte anahtar kelime oranı : Ben bunu çoğu arkadaşta görmüyorum. Yapan var ise de çok fazla yapıyor. Benim düşünceme göre bu oranın % 3 - 6 seviyelerinde olması gerekmelidir. Deneyimlerinden yola çıkarak söyleyebiliyorum. Kişiden kişiye değişebilir.

- Kullanıcıyı yönlendirme : Kullanıcıyı içerikte tutacak ve yorum yapmasını sağlayacak yönlendirmelerin yapılması gerekir. Bunun içeriğin paylaşımında etkili olduğunu düşünüyorum.

- Web yapısı : Kullanıcı web sitesine girip yazısını okuduktan sonra benzer yazılar okuyabilir. Ona uygun yazılar sunabilirsiniz. Bunun makale içerisinde de kullanıldığını gördüm. Etkili bir yol olduğunu düşünüyorum.

- HTML tag kullanımları : Bu konuda sadece <bold> <h1> <h3> şeklinde etiket kullanan kişileri gördüm. HTML önemli bir araç oldu. Html5 ve itemprop kullanılarak yazı bölümlere ayırılabilir. Bu konuda Türkiye pazarında en büyük sitelerin bile eksiği var.

- Etiket Seçimleri : Ülkemizde spam yapmak için kullanılsa da analizlerine göre gelebilecek arama kelimelerini yazabilirsiniz.

- Meta kullanımı : İçeriğin tanımlaması ve açıklamasında önemli. Bununla ilgili bir yazarın bilgi verdiğini görmedim.

Bu listeyi inanın daha çok uzatabilirim. Canonical, URL Rewrite bir çok konuya girebilirim. Bu liste uzar gider. Benim algım da SEO ile ilgili makale dediklerinde aklıma gelen bunlar.

Konunun yavaş yavaş özüne gelsem iyi olacak. Makale yazan arkadaşların yazımlarına dikkat etmesi gerektiğini düşünüyorum. Bir konu hakkında aklına ilk gelenleri yazmak yerine araştırma yaparak, uygun bir şekilde yazması gerektiğini düşünüyorum. Burada X,Y,Z kişisi böyledir. Herkes böyledir demek yanlış olur. Böyle bir genellemeye gitmesem de gerek okuduğum gerek ise buradan satın aldığım makalelerde çıkarımlarım bunlar. Umarım bu konuda satın alan arkadaşlar ve yazan arkadaşlar hassas davranır. İçeriğin gelişiminde doğru adımlar atılmış olur.