aslında bu yapılabilir (son cümlemi de okumalısın)
veritabanında tuttuğumuz herhangibir veriyi daha sonra yeniden çağırmak için verinin bulunduğu satırdaki herhangibir değere atıfta bulunmamız gerekir. Bu değer benzersiz olmazsa çakışacaktır. bu nedenle id değerini kullanırız. İdler sistem tarafından otomatik olarak öncekinin 1 fazlası şeklinde verildiğinden asla çakışmazlar. yani aynı id başka bir veriye gitmez.
Senin bunu yapabilmen için 2 farklı yol gösterebilirim.
ID'leri otomatik yapmayı devre dışı bırakıp bir kod bloğu ile 3 harf 2 rakam gibi bir algoritma yazıp kendin oluşturabilirsin. ama bu ileride çakışacaktır. Zor da olsa yıllar sonra da olsa bir gün çakışacaktır. bu nedenle bunu kullanamazsın.

bir diğer yol ise veritabanında id alanını bozmayıp id dışında başka bir değerden daha veri eklemek ve bir procedure ile bunu ayrıştırmak olacaktır. mesela başlık sütununun ilk üç harfi vs gibi. bu durumda çakışma yaşanmaz istediğin sonucu da alırsın. ancak bir sürü gereksiz kod yazman gerekeceğinden sistem performansını olumsuz etkileyecektir.

son bir yol da bazen kullanılır id'yi çakışmayacak bir şekilde formulize etmektir. gün ay yıl saat dakika saniye gibi değerleri karıştırıp ortaya bir sonuç çıkarabilirsin.
ilk yöntem sistemi bozacağı ve diğer iki yöntem ekstra yük getireceği için kullanılamaz.
Arkadaşın yazdığı gayet makul ve mantıklı

BR9 adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle

He yok ben sadece url'de rakamların gözükmesini istemiyorum harfler'de olsun fakat gösteriş olsun diyorsan yardımcı olabilirim.

URL'de böyle gözükür = 1ABF2F3
Fakat kodların onu böyle algılar = 123
tabi böyle birşey istemek yerine daha anlamlı url yönlendirmeleri yapmak istemiyorsan bunu yapabilirsiniz.

--R10.NET; Flood Engellendi -->-> Yeni yazılan mesaj 15:10:50 -->-> Daha önceki mesaj 15:09:24 --

tolgasen adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Mesela 8 karakterli random sayı ve harf üreten bir kod yaz. Veritabanında tablolarına benzersiz_id diye bir sütun aç. Her veri girişinde benzersiz_id kısmına bu 8 karakterli veri girilsin.

Linkleri yazdırırken ["id"] değilde ["benzersiz_id"] şeklinde yazdırabilirsin.

Kendi sitemde öyle kullanıyorum: www.mailcaptcha.com http://www.mailcaptcha.com/Mail.aspx?id=KF0XN86E gibi mesela

Not: php bilmiyorum, mantığını anlattım.
ne kadar karmaşıkta olsa bu matematiksel olarak benzersiz olamaz.
GUID veriler araştırılabilir konuyla ilgili. %100 benzersiz olduğu konusunda bir çok insan hem fikir. ama bu da kesin doğru değil.