Benim de tatil içerikli .net domainli bir sitem var.Sorularınıza ilgili kendi deneyimlerime dayanarak cevap vermek,yorum yapmak istiyorum.
Şimdi ilk sorunuz "tatil kelimesinde 1. sayfada olan adsenseden ne kazandırır?"
Tatil kelimesinde 1. sayfada olmak gerçekten sağlam içerik,iyi bütçe ve zaman gerektirir.Ve şöylede bir durum vardır; tatil kelimesinde ilk iki sayfada olanların hemen hemen hepsi bu işi adsenseden para kazanmak için değil,kendi işleri olarak yaparlar.Yani tatil kelimesinde ilk sayfada olanlar genelde şirkettir.Bu yüzden bu kelimede ilk sayfaya çıkmayı hedeflemek demek,bünyesinde onlarca kişiyi çalıştıran bir şirketle yarışmak demektir ki buda oldukça anlamsız bir yarıştır.
Yukarıdaki söylediklerimden ve sitemden dolayı edindiğim tecrübeler doğrultusunda tatil kelimesinde birinci sayfada olmayı hedeflemektense bu kelimenin içerisinde geçtiği öbeklerde ilk sayfada olmayı hedefleyebilirsiniz(tatil yerleri,tatil mekanları,tatil köyleri..).Bu öbeklerde 100-200 özgün içerik,ufak bütçeli bir backlink ve reklam çalışması ile birinci sayfaya çıkabilirsiniz.
ikinci sorunuz "Diyelimki birinci sayfaya cıktık siteyi kaça satabiliriz bunları merak ediyorum."
Bu sorunun cevabını yukarıda nispeten verdim zannedersem.Ama yinede birkaç cümleyle bu soruyu da netliğe kavuşturmuş olalım.Öncelikle tatil kelimesinde birinci sayfaya çıkmak için bireysel çalışmanın bir anlam ifade etmediğini anlamamız gerekiyor.Elinizde bulunan tatil içerikli sitenizden büyük gelir elde etme imkanı iki şekilde olur.Sitenizi büyük bir turizm şirketine satarsınız yada reklam anlaşması yapabilirsiniz.Şimdi ilk seçenek üzerinde yoğunlaşalım.Sitenizi iyi fiyatlara (50.000,100.000 gibi) satmanız için iyi bir domaini sahip olmalı yada sitenizin binlerce tekil hitlere sahip olması gerekir.İkinci seçenek ise reklam anlaşması.Yine büyük turizm şirketleriyle anlaşarak belirli dönemleri kapsayan ve peşin para karşılığında sitenize reklam alabilirsiniz.
Lafı çok fazla uzatmadan sonuca gelecek olursak; tatil kelimesinde birinci sayfada olmayı hedeflemektense tatil ile ilgili olan konularda(oteller,mekanlar vb..) önde olmayı,hit almayı hedeflemek daha mantıklı olacaktır.