Hocam yaklaşık 8 ay bu işi izmirde yaptım.
-Öncelikle donanım stoğuna gireyim deme. Artık herkes teknosa, vatan vs'den alışveriş yapıyor.
-Arena bilgisayara güvenme. Bozuk mal yolluyor. İade prosedürleri yaklaşık 1-2 ay sürdüğünden aynı maldan bir adet daha almak zorunda kalıyorsun işini halletmek için. bu sırada paran boşu boşuna onlarda kalıyor.
-Sakın ucuza iş yapma. Formatı bile 40-50 liradan aşşağıya atma.
-Arızaların %90'ı hdd badsector problemi oluyor. Bol bol hdd değişimi yaparsın.
-Ayrı bir sorun termal macun sıkıntısından çat diye kapanıp duran laptoplar. Çözümü zaten biliyorsundur. Sökemediğin laptop olursa yaz youtuba mutlaka sökümü gösteren biri oluyor.
-Ekran kartı çipseti problemi can sıkar. Isıtma makinan yok ise ısıtma işlemi yapan yerlerle anlaş. Müşteriye de ya herro ya merro ya anakart ölür ya çalışır demeyi unutma.
-Çalışmayan laptoplarda özellikle ne olursa olsun müşteriye baştan kesin fiyat verme emin olduktan sonra fiyat ver ve başka bir yerinde de sorun olabileceğini mutlaka belirt.
-2000'den kalma laptop getiren müşteriye laptopunu kötüleme. İşini yap ver eski ama iyi çalışıyor de mutlu ayrılsın.
-Bedavaya ethernet kablosu bile takma.
-Kardeşşş yuaaa bide pes mes iki oyun at diyene fiyatı söyle parasıyla yükle.
-Müzik, klip, film arşivi yap format geldiğinde +20-30 liraya yükleyebileceğini söyle.
-Dükkanda sürekli olarak laptop soğutucu fan bulunsun. Müşteri laptopu teslim alırken satmaya uğraş.
-Ekran değişimi için 250'den aşşağıya fiyat verme.
-Fatura kes ve müşterileri barkodlayıp kayıt altında tut.
-Aldığın her rami kontrol et.
-Esnafla arkadaş olma anandan emdiğin sütü burnundan getirirler.
-Çıktı al. Ama parayla.
-İnternetini esnaf kullanmak isteyecektir. Parasını verelim deseler bile verme. Wifi'ı da gizli yap modemi de sakla görmesinler başına üşüşürler.
-Kimseyle abi-kardeş ilişkisine girme.
-Müşteriler çok sabırsız. Sen kafan rahat bir şekilde nasıl bitirebiliyorsan işi öyle zaman ver. 3 günlük işi 1 günde isteyen adama açıkca yapamam de geç.
-Tablet tamirine girme illahlah edersin.
-Cep telefonu ekranı değişimi yap.
-Dükkan tamirhane görüntüsünde olmasın ofis olsun arkaplanda tamirini yap.
-Abi bi gelir misin diyenin ayağına gitme.
-Orta yaşlı adamlar sana sürekli gelip facebookla ilgili soru sorup başını patlatacaklardır. Telefon numaranı verme.
-İş ve normal telefonun ayrı olsun. İş telefonunu mesai bitiminde sessize al. Gece 3'te bilader ben facebookta okeyi açamadım diye arayan andavallar oluyor.
-Asla ve asla sana bir bilgisayarcıyı kötülüyorlarsa "x teknik servisine gittik daha kötü yaptılar" gibi, sen yorum yapma bu tarz sorunların olabileceğini belirt.
-Cahil adama yol ver başına iş alırsın.
-Net ol.
-İş yerlerinde çıkan arızalarda arıza yaratan bilgisayarların değişmesi gerektiğini vurgula. Tekrar sıkıntı çıktığında söylemiştim dersin.
-Bilgisayarı sevgilisinin kafasında kıran, ekrana yumruk atan falan tipler var fazla uğraşma.
-XX x video var mı diyene kafa at.
-Kompressör, havya, tornavida ve termal macun işin demirbaşlarıdır.
Bu yazdıklarımın çoğunda hataya düşerek öğrendim. Dediklerime uyarsan geçinip gidersin. Zengin etmez ama geçindirir.