10 yıldır freelance olarak çalışıyorum. Şehir değişikliydi, okuldu derken kısa sürse de bu süreçte ajanslarda çalışmışlığımda oldu bu ajansların toplamı 2 sene ya eder ya etmez, düz hesapla 8+ seneden fazla freelance tecrübem var.

Çok şükür maddi anlamda öyle büyük denebilecek sıkıntı yaşamadım pek.

Yalnız gerek bıkkınlıktan olsun, gerek hayatıma yeniden düzen vermek istemem olsun, gerek maddiyat olsun son bir kaç aydır aklımda yeni bir hayata başlama fikri vardı, hala da var. Yakın zamanda freelance işleri bırakıp mesaili bir işe başlamayı düşünüyorum.

Şimdi sorunuza cevap vereyim;

Avantajları: İstediğiniz kadar tatil yaparsınız, mesai saatlerinizi siz belirlersiniz, işe geç kalmazsınız, patron sigortamı yatırdı mı diye stres yapmazsınız, ayın elemanı seçileceğim diye kendinizi yırtmazsınız, işten çıkarılır mıyım korkusu olmaz, ofisteki arkadaşlar patrona yaranmak uğruna kuyunuzu kazmaz, yine bunun gibi işyerinde yaşayabileceğiniz problemlerin hiç birini yaşamazsınız, kendinizi bir şeye mecbur gibi hissetmezsiniz, çok rahat yaşarsınız; hatta o kadar rahat yaşarsınız ki, bugün çalışan hemen herkesin 60+ yaşından sonra kurduğu emeklilik hayalini afedersiniz suyunu çıkara çıkara yaşarsınız. Çevrenizdekilerin "biz akşama kadar yırtınalım adam evinde yata yata çalışsın, hayat sana güzel" gibi sözlerine maruz kalırsınız ama güzel olan bunu söylemeleri değil, durumun hakikaten öyle olmasıdır.

Dezavantajları: Düzenli bir yaşantınız yoktur, gündüzler geceye karışabilir, uyku problemleri baş gösterebilir, özel gayret göstermezseniz ve bünyeniz müsaitse balkon yapabilirsiniz, bunların neticesinde de "bir ayağı çukurda" diye tabir edilen son derece sağlıksız bir bünyeye sahip olursunuz.

Dezavantajlar başlığı altına maddiyatı eklemek istemedim onu ayrıca yazıyorum, neden derseniz bu 8+ yıllık süreçte Allah bereket versin zaman oldu ayda 6.130 TL kazandığım oldu (rekor ), zaman oldu ayda 300 TL 'yi zor topladım. Yani maddiyat sizin yaptığınız işe, becerilerinize ve çalışma şeklinize bağlı değişecektir. Yalnız özellikle belirteyim öyle gerekirse bi tarafımı yırta yırta çalışırım 6 k alırım gibi bir şey mümkün değil. O ciroyu yapacaksanız sektörde çevre edinmeniz lazım, kaldı ki işinizde de çok iyi olmanız lazım haliyle.

Ben alnımın akıyla çalışıp kazanacağım derseniz freelance çalışmak budur.

Yok, bana para çok lazım; 18+ sektörlerinde çalışırım, olmadı insanları mağdur ederim vs. derseniz oralarını da bir bilene sormanız lazım.

Not: İnanır mısınız bu mesajı yazarken hiç backspace tuşunu kullanmadım. Bir çırpıda yazdım gitti. Demek ki biraz zorlasam kitap yazarım artık bu kadar tecrübeyle, neyse