11 yildan beri amerikadayim, mutluyum. Burasi Turkiyeden cok daha iyi. Hemen hemen her alanda Turkiyenin cok uzerinde. Insan iliskilerinden tutun, maddi durumunuza, sagliktan, arabaniza kadar cok daha iyi. 19 yil once Amerikaya gelme ihtimalim vardi, keske o zaman gelseymisim. Kuzenlerimin bazilarinida Amerikaya getirmek icin ugrasiyorum, TRde yipranip duracaklarina, insana deger veren bir yerde yasasinlar, cok daha iyi.

11 yilda Amerikada kalmayi dusunup, basaramayan insan gormedim. Geri donenleri 4 ana kategoriye ayirmak mumkun. Bunlar

1. Aileden zengin olup, amerikayi merak edip, okula gelenler. Bunlarin tuzu kuru, dunya umurlarindan degil, cuvalla para var. Sizin hayatininiz boyunca kazanacaginiz parayi bu adamlara babalari zaten 2-3 sene icinde cep harcligi olarak veriyor. Daha cok oglum, kizim kendi sirketlerinden mudur oldugunda etrtafindaki universite mezunlari karsisinda ezik kalmasin, farki olsun, Amerikada okudu vs diye takilsin diye Amerikaya gonderilenler. Bunlar sizin patronlarin cocuklari.

2. Amerikadaki hayata uyum saglayabilecekken cevresinin baskisi ile hayati kayanlar. Daha cok ailesinin baskisi, olursek gavur topragina gomulmeyelim korkusuyla donenler. Genelde hatun dirdiri cogu kisinin basini yiyor. Hatun kisi evlenmeden once uyumluyken, tasmayi taktiktan sonra, basiyor TRyi ozledim yaygarasini. Bunlarin hepsi TR'ye dondukleri ilk 6 ayda cok memnun olurlar. 2 sene sonra keske donmeseydim, hayatimin hatasini yaptim diye telefonda aglasirlar.

3. Bir baltaya sap olamayip, geri donenler. Bunlar zaten dunyanin hicbiryerinde bir is tutamazlar. Devlet memuru olup, rahat rahat takilmalari beklenirken, TVde surda burda, Amerika supermis, onune gelene para dagitiyorlar ayagiyla gelirler. Egitimleri olmadigi icin saatligi 10 dolarlik islerde calisiyorlar, 1-2 sene sonra parasizliktan artik dayanamazlar bir anda karar verip, TRye donerler. Bunlar genelde dogru duzgun ingizlice bilmezler, ama argo konusurlar. Bunlarin icinde 2 ayda amerikan aksaniyla konustugunu iddia edenler bile cikar. TRYe zorunlu donus sonunda ise amerika ne kadar uyuz bi yer, soyle soyle diye saydirirlar. Bunlar genelde basarisizliklarini ortmek icin memleketin guzelliklerini falan bahseder. Insan beyni psikolojik olarak rahatlamak icin biseyler uyduruyor, bunlarda inaniyor.

4. En enteresan kisim bunlar. Bunlar Amerikaya uyumlu basarili kisiler. Ama bazilari idealist, TRye gidip, biseyleri degistirmek istiyorlar. Saygimi kazanmis insanlardir. Bana gore bosuna hayatlarini harciyorlar, ama idealist kisiler. Bunlar TRde Amerikadakine gore zor sartlarda bile olsalar, pek umursamiyorlar. Yani TRnin goreceli olarak kotu oldugunu bile bile bu insanlar gidiyor. Cogu bisey basaramiyor, degistiremiyor, cunku insanlar bu sacmaliklardan memnun. Ama yinede kasiyorlar.