Merhabalar,
Yaklaşık 2 aydır java üzerine kendime birşeyler kat etmeye çalışıyorum. Bu süre zarfında öğrendiklerimi word üzerine yazıp çıktı alacaktım. Fakat bu yaptıklarım ile sadece ben faydalanmak istemedim.
Java diline pek hakim değilim tek başıma yardımcı kitaplar ile öğrendiklerimi paylaşacağım. Konu içeriği kısa kalmasın diye hazırladığım yazıdaki bir takım kısımları çıkararak konuyu açtım. pdf olarak inceleyebilirsiniz.
Java Kontrol Deyimleri Kontrol deyimleri;
Kontrol deyimleri bir veya birden çok koşulları komutlar yardımı ile kontrol etmemizi sağlar. Ben bu konuda, if, if .. else, if .. else if ve Switch .. case deyimlerini inceledim.
1- İf Komutu
İf Komutu, programlama dillerinde bir koşula göre devam edilecek yolu belirtir. Bu koşullar eşittir, Eşit değildir, Büyüktür, küçüktür gibi terimler ile sorgulanır. Günlük hayattan basit bir örnek ile de açıklama yapmak gerekirse, “Eğer karnın aç ise (Koşul), Yemek ye (İşlem)” gibi
Örnek 1,1’de iki tane integer tipi sayıların eşit olup olmadığını kontrol ediyoruz.
Örnek 1.1
public class if_deyimi //Sınıfımızı oluşturduk
{
public static void main(String[] args)
{
int s1=5; // s1 adında değişken oluşturup değer atadık
int s2=6; // s2 adında değişken oluşturup değer atadık
if (s1== s2) // Eğer sayi1 ve sayi2 eşit ise terimini yazarak gövde içerisine TRUE değerini yazdık
{
System.out.println("Sayılar eşittir."); // Koşul doğru ise ekrana yazdır.
}
System.out.println("------------");
System.out.println("İf koşulundan çıkıldı.");
}
}
İf deyimi koşul sadece true değerini döndürüyor. Koşul doğru değil ise true değerinin gövdesinden çıkarak public gövdesi içerisindeki komutları işleme alıyor.
İf Else Komutu
İf else komutu ikili karşılaştırmalar(true ve false) için kullanılır. Şartın doğru olup olmadığını kontrol etmek için yine karşılaştırma operatörlerinden faydalanılır. Bu seferki örneğimizde boolean tipi bir değer ile karşılaştırma yapacağım.
Boolean iki tip değer döndürür. Bunlar true(1) ve false(0) değerleridir.
Örnek 1.2. public class if_else_deyimi { public static void main(String[] args) { boolean dogru = true; boolean yanlis = false; if (dogru != yanlis) { System.out.println("Sonuç Doğru"); } else { System.out.println("Sonuç Yanlış"); } } }
İki tane (dogru ve yanlis) değişkenimiz true ve false değerlerini taşımaktadır. Karşılaştırma için if Komutundaki Eşittir (==) yerine Eşit Değildir(!=) operatörünü kullandım.
Değişkenlerimiz değerleri eşit olmadığından (!= operatörü) sonuç değeri TRUE dönecektir.
Başka bir örnek ile devam edelim. Bu örnekte ise bir String tipi değerimizi koşul sağlanıyor ise ekrana sonucu yazmasını isteyelim.
Örnek 1.3. public class if_else_deyimi { public static void main(String[] args) { String merkez = "Ankara"; if (merkez == "Ankara") { System.out.println("Türkiye'nin Merkezi Ankara"); } else { System.out.println("Girdiğiniz il " + merkez); } } }
Merkez adında String tipi bir değişken oluşturup değerini
Ankara olup koşul içerisinde “Ankara” değeri ile karşılaştırılıyor. Merkez değişkeni ve koşul eşit olduğundan sonuç değeri TRUE dönecektir. Eğer merkez değişkenimiz “ankara” veya başka bir değer alsaydı sonuç FALSE değeri dönecektir.
Else if Komutu
Else if komutu, çoklu koşul kontrollerinde kullanılır. Şöyle ki, elimizde bir not olsun. Bu not 1 ve 100 arasında bir değer ile iyi, kötü, orta ve farklı bir değer girildiğinde başka bir tanım yazsın.
Örnek 1.4. public class else_if_deyimi { public static void main(String[] args) { int sayi = 90; if (sayi >=0 && sayi <50) { System.out.println("Başarısız: "+sayi); } elseif(sayi>=50 && sayi <80) { System.out.println("Orta: "+ sayi); } elseif(sayi>=80 && sayi <=100) { System.out.println("Başarılı: " +sayi); } else { System.out.println("1 ila 100 arası değer giriniz."); } } }
Bu seferki örneğimizde tek koşul ile devam edemeyeceğimizden mantıksal operatör olan VE (&&) operatöründen faydalandık Ve operatörü sayesinde iki koşulda TRUE değeri karşılanıyorsa sonuç TRUE olarak dönecektir.
Switch .. Case Komutu
Switch .. Case else if komutuna benzerdir. Kullanım açısından else if göre daha stabildir.
public class switch_case_deyimi { public static void main(String[] args) { String cinsiyet="Erkek"; switch (cinsiyet) { case"Erkek": System.out.println("Cinsiyetiniz Erkektir."); break; case"Bayan": System.out.println("Cinsiyetiniz Bayandır."); default: System.out.println("Cinsiyet giriniz."); break; } } }
String tipi cinsiyet değişkenini Switch case ile sorgulama yapıyoruz.
String cinsiyet="Erkek";
switch (cinsiyet) {
case"Erkek":
System.out.println("Cinsiyetiniz Erkektir.");
break;
Tanımladığımız değişkeni Switch parantezi içerisine yazarak gövde içerisinde ( { koşullar} ) koşullar yardımı ile sorgusunu gerçekleştiriyoruz.
default:
System.out.println("Cinsiyet giriniz.");
break; default ile eğer hiçbir koşul sağlanmazsa çalışacak komutları belirliyoruz.