Özellikle saldırı alanlar veya sitesine hız kazandırmak için sıkça kullanılan cloudflare nin free hesaplar için son günlerde yaptığı bir network düzenlemesi var.

Pek kimse fark etmemiş ama bir süredir takip ediyorum ilk başta geçici bir sorundur diye düşündüm ama bu olay yaklaşık 1 haftadır devam etmekte, business paketlerde normal iken free hesaplarda bir anormallik söz konusu.

Nedir diyeceksiniz bu değişiklik.

Cloudflare kullandığınızda, cloudflare sizin sunucunuz ile ziyaretçi arasında bir aracı görevi görmektedir. Ziyaretçi cloudflare dnslerini çözümler, isteğini cloudflare sunucularına yapar, cloudflare sunucularıda sizin sunucusuna istek yollar sizdeki isteği alır kendi üzerinden geçirir ziyaretçiye sunar.

Bu noktada cloudflare in sunucu lokasyonları önem arz etmektedir. Ki cloudflare free dahil tüm hesaplarda bunu başarılı bir şekilde yapmaktaydı, Türkiye ziyaretçisi için bize en yakın ülkedeki avrupa sunucularını kullanıyordu, bu sunucularda anadoludan 45-50 ms civarı ping cevabı veriyordu, yani gayet iyi bir tepki süresi vardı.

Ancak son 1 haftadır cloudflare kullanan birkaç müşterimin ve kendimize ait cloudflare arkasındaki birkaç sitede ağırlık gözlemledim.

Bu sitelere ping çektiğimde anadoludan 150-155 ms gibi cevaplar aldım, yani amerikanın bize en yakın olan kısmındaki sunucuların vereceği ping cevapları geliyordu. Free cloudflare kullanan ne kadar site gezdiysem hepsinde durum aynıydı.

Tracert çekerek trafiğin nerden döndüğünü inceledim. Free hesaplarda trafiğin avrupadan değil amerikadan dönüp geldiğini anladım.

r10.net cloudflare business paket kullanıyor, ona tracert çektiğimde ise trafiğin avrupadaki en yakın noktadan döndüğünü görüyoruz.

Peki bunun cloudflare free paket kullananlara etkisi nedir?

Türkiyede ziyaretçisi olanlar sitenize bağlanmak istediğinde ilk önce cloudflare in amerikadaki sunucularına bağlanıp oradan gelecek veri ile sitenize ulaşacaklar. Önceden sitenize ortalama 45-50 ms cevabıyla ulaşırken şimdi 3 kat bir erişim süresi fazlalılığı yaşanacak, artık 150-155 ms yanıt süresi olacak, bu da size site erişim yavaşlığı olarak geri dönecektir.

Şu anki durumu özetlersek teknik bir problem yoksa (ki durum 1 haftaya yakındır böyle, cloudflare destek ekibi sorun olmadığını belirtti) cloudflare artık free hesapları trafiğin daha ucuz olduğu amerika üzerindeki sunuculardan çalıştıracak, yani ne kadar ekmek o kadar köfte diyorlar. Free hesap kullanıp yavaşlık veya geç tepki gibi sorunlar yaşayan arkadaşların bilgisine.