Kesinlikle dikkate alıp , yönetime sunacağım . Elinize emeğinize sağlık teşekkür ederim. Sitenizide pmlerseniz belki bir kaç toptan işinde yardımcı olabilirim sizlere de.
Bu arada bizim esas sattıklarımız beyaz eşya elektronik eşya koltuk takımı yatak vs ev gereçleri.
Biz firma olarak bir çok markanın distribütörlüğünü yapıyoruz. Deniz ve hobi sektörü. Sektör olarak çok özel kesime hitap ediyoruz.
bu e ticaret işlerde dönüşler de oluyor galiba 15% geri iade yanılmıyorsam?
örneğin kapıda ödemedikler ozaman kargo ücretiniz de yanmış oluyor. Ve her kuruşunuz kayıt altında. Esnaf gibi değil yani 1000tl kazan 10 tl göster. Tabi ilk aylarda satışlar az olabilir zamanla oturması lazım bu işin. Bu olumsuz hususlarda tecrübeleriniz nedir ? tabi hileleri nedir okadar derin bilgim yok
Giyimde iade oranı her yıl değişir ama ortalamada %6 civarlarında. Bu %6 lık kısmının da %70 lik kısmı zaten beden değişimine giriyor.
Diğer ürünlerde kesin iade oranı %2.4 civarlarında. Tabi ürün kategorisine göre bu da değişiyor.
Kapıda ödeme seçeneği ile çalışmıyoruz. Çalışmama sebebimizin başında kargoların aldığı ücretlerde uzlaşma sağlayamamızdan kaynaklanıyor. Ki çoğu büyük e-ticaret firmasına dikkat ederseniz kapıda ödeme seçeneği bulunmuyor.
Kargo benim sitemde zaten 100 lira üzerinde bedava. ki gelen siparişlerin %70 i 100 lira üzerinde.
Maliyetler hesaplanırken 1 sipariş üzerinden değil, yıllık tüm siparişlerinizin ortalama bedeli hesaplanarak alınır.
Kimi zaman geliyor, 100 liralık bir ürün gönderiyorum, ama ağırlığı ve hacmi dolayısıyla 50-60 lira kargo bedeli ödüyoruz. Bunlar önemli şeyler değil.
Yıl sonunda hesaplar toplanıp maliyetler ve zararlar çıkartıldığında eğer yeterli kar yapılmışsa ve 100 tane siparişte zararına satış olsa bile işler iyi gitmiş demektir.
Ben şahsi olarak herzaman müşterinin memnun olması görüşündeyim. Çünkü çok çeşitli insan var. Örneğin bir müşteri benden 1000 liralık alışveriş yaptıysa, bu müşterime 100 liralık hayali bakiye yaratıyorum. Bu 100 liralık hayali bakiyeyi bir müşteri memnuniyetsizlik durumunda kullanıyorum ve müşteriye belki küçük hediyeler gönderiyorum, ekstra taksit yapıyorum vs.
Bunu neden yapıyorum kısaca izah edeyim;
Bir müşterinin sitenize gelip alışveriş yapması, yani satışı yakalamanız zaten zor bir iş. Bu müşteri tüm zorluklara rağmen (üyelik, güven, kart bilgilerinin girilmesi, kimisine adres girmek bile zor geliyor) bu alışverişi memnun olarak tamamladıysa, %30-%49,9 ihtimal ile sitenize gelip tekrardan alış-veriş yapma ihtimali doğuyor. Genel tabloya baktığınızda her müşterinin sitenizden memnun ayrılması size bazı siparişlerde %10 zarar fakat toplam rakamda da %30 bir artış sağlıyor...
E-ticaret işi bu. Bunca rakip varken yeri geldiğinde karsız satış bile yapmalısınız...