maxipowers adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Valla konuya işin erbabı gelmiş olması beni sevindirdi.
Peki bu işin erbabına bir kaç sorum olacak.

+Vps ' in cloud vps tek farkı sadece birden fazla sunucuda barınıyor olmasımı ?.
+Cloud hosting bazında hizmet vermeyi düşünüyormusunuz? .
+Sizin verdiğiniz cloud bulut sunucu fiyatlarınızı gördümde fiyatları yüksek olmasının sebebi nedir ? :Normal sunucu fiyatlarına bakıyorum cloud sunucular normal sunuculardanda fiyatı yüksek peki bu fiyat farkı cloud sunucularda hakkını veriyormu ?
+ Anladığım kadarı ile cloud alt yapısının temeli birden fazla sunucunun birleşmesi sonucu ortaya çıkıyor yani bir çiftlik misali düşünüyorum. Sizin cloud alt yapı çiftliğinizde kaç tane ineğiniz var ? ( merakımdan soruyorum )
+ Gördüğüm kadarı ile şuan için bir çok firma cloud alt yapısı kurmaya bu alanda hizmet vermeye bir şeyler yapmaya çalışmaktadır. Cloud alt yapısı nur nimet diye adlandırmam doğru olurmu ? Sizcede kullanıcı için büyük bir nimet degilmi ?.En önemlisi kesintilerin söz konusu olmuyor oluşu bence çok büyük bir nimet.
+ Cloud host vps sunucu fiyatları ileriki senelerde veya aylarda fiyat konusunda genel itibari ile nasıl bir gidişat izler ?:

Şimdilik merak ettiklerim bunlar. Beni ve bizleri aydınlatır isenizse sevinirim.
Şahsen netinternet firmasından yeni ayrılan biri olarak söylemeliyimki cloud hosting paketi yapar isenizse tekrardan sizinle çalışmak isteyeceğimi belirtmek istiyorum.Özellikle performans hususunda.
Estağfurullah

Cloud Hosting, normal sanallaştırma katmanında olur. Bildiğiniz sanal sunucudur İşin cloud oluşu servisin (sanal sunucunun) HA yapıda (High Availability) çalışmasıdır.

HA yapıda olması için depolama cihazının, sunucuların, network da kullanılan switch cihazının hatta bazen datacenter'ların bile birbirine yedekli olduğu, herhangi bir donanımda veya bileşende sorun oluştuğunda servisin kesilmeden kendini iyileştirebilme yeteneğine sahip oldugu yapılardır.

Bu anlattıklarım Bulut bilişimin IaaS katmanındadır. Herkes kendi kafasından kurallar uydursa da dünya da kabul görmüş alt yapılarda Network'daki switch e kadar herşeyin N+1 dizayn edilmesi ile bulut adını alır. Fiyatların pahalı olması bu yüzdendir. Herşey X2 hatta bazen X3 ve X4 masrafla yapılır.

Bu yedekliliği OnAPP tarzı yazılımlar ile software storage'lar yaratıp giriş seviyesi atıl durumda kullanımlayan makinelerde oluşturulan sanal sunucular ile de yapabilirler, bizim gibi dual controller, FAS3200 serisi depolama ünitelerinde, 1TB gibi yüksek bellek kapasitelerine sahip 64core işlemcilerden oluşan sunucular ile de yapabilirler. Fiyatın unsurunu cloud oluşturulurken kullanılan donanımlar belirler. Ama bu demek değildir ki bizim fiyatımız pahalıdır, ufak bir araştırma yaparsanız FAS3200 serisi depolama, 1TB ram kapasiteli 64 core işlemcili sunucular, 10G portlu switch cihazları ve benzeri donanımlar, bu ürünlerin fiyatlarının ne seviyede olduğunu göreceksiniz. Sanallaştırma da kullanılan lisans maliyetlerine girmiyorum bile. İşin bu kısmını göz önüne alınırsa, aslında bizim fiyatlarımızın gayet makul olduğu ortaya çıkar.

Yani nasıl bir bulut kullanacağına kullanıcıların karar vermesi lazım. Bilinçli kullanıcı, kendisi için hayati değer taşiyan datalarını ve projelerini bulut bilişim konusunda doğru bir çalışma yapan firma da tutacaktır. Bu biz oluruz başkası olur ama şunu söylemem gerekir, Türkiye'de bulut diye satılan hizmetlerin çoğu gerçek değildir. Gerçek bulut hizmetini sağlayan çok az firma var.

Bulut yapıların hosting firmalarına avantajı, donanımsal işlemleri pata küte yapabiliyor olmak, mesela bir sunucunun bellek miktarını 512gb den 1TB'ye çıkartırken, sunucuyu üzerinde çalışan sanal sunucular varken kapatıp, (tabi sanal sunucular kapanmaz ) söktükten sonra 512gb ram ilave ederek geri açabilmemiz mümkün olabiliyor.

Kullanıcılara avantajı, yukarıda yazdığım gibi durumlardan etkilenmiyorlar, ayrıca donanım hatalarından etkilenmiyorlar, sadece kendi işlerine ve projelerine odaklanıyor alt yapıyı unutuyorlar.

Not: OnAPP çok iyi bir yazılımdır ben örnek verdim yanlış anlaşılmasın.