sorunu çözdüm çok şükür kısaca anlatayım benzer sorunu yaşayanlar da o şekilde halledebilir diye umuyorum.

öncelikle disk izlencesi aracılığıyla flaş belleğe mountain lion'ı yazdırdım fakat mac'i açarken R tuşuna basılı tuttuğumda maalesef okumadı flaşı. bir yerde hata yapmış olabilirim.

cmd + R tuşuna basılı tutarak açıp, hdd'yi biçimlendirdim sonra iyice kaldım ortada.

apple.com'da cmd + alt + R + P tuşlarına basılı tutarak bir işlem yapabileceğimi gördüm fakat bu da işe yaramadı. :/

sanırım son yaptığım işlemde klavyem ingilizce klavyeye döndü, modeme bağlanamama sebebim o imiş. şifreyi defalarca doğru yazmama rağmen yanlış gibi gösterdi. şifremde bulunan i harfi için klavyede ı harfine basmam gerekiyormuş, klavye ingilizce'ye döndüğü için.

bunu bari modemin adını kendim yazayım da deneyeyim diye düşündüğümde farkettim.

ondan sonra klavyeye göre şifreyi yazarak internete bağladım cihazı. bilgisayarı açarken cmd + R tuşuna basılı tutarak internetten güncellemeyi başlattım. disk izlencesi sayfası geldiğinde os x mountain lion'ı gördü.

mavericks kullanıyordum en son fakat cihazı aldığımda mountain lion kuruluydu sanırım o yüzden bu seçenek çıktı karşıma ve benim de aradığım buydu zaten. mountain lion'ı kendisi indirdi ve kurdu.

yalnız imovie, iphoto gibi uygulamalar appstore'da ücretli çıkıyor ben de şu anda, 26.99 lira gibi bir ücret istiyor. ben mac'i ilk aldığımda etkinleştirince iphoto ve imovie cihaz üzerinde gelmişti. ücretsiz olarak appstore'dan indirme imkanım var mı acaba?