Nginx'e karşı yaplan bir reklam çalışmasımı? Aslında hayır. GNU/GPL. Bunu oturup tartışmak için GPL mantığını uzun uzadıya açıklamak lazım. O yüzden LST (LiteSpeed Technologies) kendi açıklasın neden bunu yaptığını:
Özetle ben bir özelliğini beğenmediğimde onu değiştirebilmeliyim. Apache'ye mahkum olmamalıyım, tam bağımsız çalışabilmeliyim. Yada yeni bir özelliği ekleyebilmeliyim. Kaynak kodları görüp evet güvendeyim diyebilmeli, açıkları kapatabilmeliyim. Üzerine bir sistem yazabilmeliyim vb vb vb.
Openlitespeed sürümünden önce lisanssız Standart litespeed sürümü vardı. Küçük siteler için yeterliydi, para ödemenize gerek yoktu. Hala var bu sürüm, litespeed enterprise'a en yakın olan sürüm, bir nevi deneme sürümü aslında. 150 anlık bağlantı ve 5 vhost kısıtlaması var sadece. Birazda teknoloji özürlü. GPL değil bu yüzden üzerinde oynama yapılması etik değil. Bu durum geçimini GPL sistemlerden sağlayan bir şirket için - bir özellik bizim gözümüzde.
İşte bu noktada LST, open lsws sürümünü bize sunuyor ve "açık kaynak dünyasında her şey para değil" fikrini kendileride benimsiyor. Fakat kendi projesine gölge düşürmemek için bazı özellikleri kısmak zorunda elbette.
Open sürümü host firmalarına yönelik değil. Biz geliştiricilere ve basit ama yüksek trafikli sitelere yönelik daha çok. Özellikle tek site barındıran, panelsiz yüksek trafikli sunucular düşünülerek geliştiriliyor. Çoğu özelliği GPL programcıları tarafından geliştirilmekte. Standart sürüme kıyasla SSL destekli mesela. LSWS'nin önemli bir farkı olan Anti-DDoS özeliğine sahip ki pek çok minik saldırıda işe yarar bir özelliktir, gene LSWS'yi ayıran zero-downtime özelliği bulunmakta (apache bunu tam beceremez), WebAdmin GUI özelliğine sahip vb vb. Tabi pek çok eksiği var, daha doğrusu pek çok sakat kısmı var. Yavaş yavaş iyileştiriliyor ama LST asla LSWS kadar gelişmiş bir web server olmasını istemeyecek tabiki. Tüm htaccess özelliklerini desteklememesi gibi özellikler bu yüzden.
Enterprise lisanslarından ayıran önemli bir özelliğide limitsiz aktif bağlantı özelliği. Lisanslı sürümlerde de kısıtlama yapıyor LST. Diğer bir özelliği ise Open sürüm bağımsız yazılımcılar tarafından geliştirildiğinden pek çok yeniliği ilk olarak alıyor, hatta LST çoğu kez bu özelliklerden esinlenip ana projeye dahil ediyor (Mesela SPDY2/3, WebSocket gibi, Ent. sürüm daha almadı bu özelliği). Aslında Open Source olarak sunulmasının bir nedenide bu. Tabi bazen LST geliştirip önce open sürümlerde test edebiliyor.
Benchmark olayına hiç girmeyeceğim elimde sağlam sunucu kalmadı

Gerçi sağlam sunucu olsada zaman yok, bu molamıda bu yazı yedi

Zaten LST benchmark ile gövde gösterisi yapmaya bayılır, bloglarında vardır denemeleri yada ana sitede.
Stabilite konusuna stabil sürümleri için garanti verebilirim. Şu an 1.2.5 olması lazım. 1.2.8 duyuruldu ama stabil değil. Güvenlik konusunda tüm güncellemeleri zamanında alırsanız gene garanti verebilirim. WP uyumunu inanın hiç denemedim, panelsiz sunucuda genelde özel panelimiz barınıyor. Hız konusunda apachede pagespeed testte 30u geçemeyen sistem lswsde 74ü görüyor. Minik saldırıları engelleyebilmesi ve dahili load balansı sayesinde hızdan memnun kalacağınızı söyleyebilirim. Tekrar belirtiyorum host firmaları için uygun bir sürüm değildir. Geliştiricilerin kullanmasını önermekteyim. Aksi durumlarda baş ağrısına sebebiyet verebilir. Ayarlarıyla oynamadığınız sitelerinizi barındırdığınız serverınız varsa kullanabilirsiniz. Panel desteği bulunmamakta, bu yüzden ayrı bir yönetim arayüzü ile kullanacaksınız, bunuda belirtmiş olalım. Daha çok panelsiz sunuculara kurulumunu tavsiye ediyorum.
İyi forumlar dilerim...
Ekleme: Bu adresten sürüm karşılaştırmalarını görebilir,
bu adresten ise developer topluluğunun forumunu gezebilirsiniz.