Mesajın için teşekkürler kerem.
Burda ispatlanmak istenen mevzu googleun kelimeleri anlamsal sınıflara ayırabilecek kapaside olması. Ve bunları bilgisayarların hangi algoritmalarla yapabildiğini gösteriyor. freebase v.b. sistemlerden google illaki faydalanıyordur. Fakat kelime haznesini geliştirmek veya kelimeleri sınıflamak için bu veritanlarını kullanacağını sanmıyorum. Yani googleun sıralama yapması veya arama motoru işlemlerini yerine getirmesi için gereken şeyler zaten web siteleri ve içerikleri. Bunlarıda düzenli indexleyen bir spider. Google elindeki veri ne wiki de nede farklı bir firmada yok zaten. Yani Türkçe farklı bir kaynak neden aramak istesin.
Mesala bu freebase da belarusça veya somalice veri varmı ? Google dünyadaki tüm dillere hitap ediyor dikkatini çekerim

Surçi lisan ettiysek afola. Mesajın için teşekkürler.
LSI için bir tool veya google için bir tool yapmak aslında imkansıza yakın,
Çünkü referans noktan sürekli değişiyor (arama sonuçları) bugün referans aldığın ilk 10, 20 sayfa 1 ay sonra arama sonuçlarında olmayabilir.
Türkçe'de ise daha tam anlamı oturmamış bir sürü kelime var.
Duygu kelimesinden yola çıkarsak google bu konudaki en büyük referanslara bakar,
Wikipedia, Freebase, apa.org, Duygu kelimesini içeren önemli alıntılar, Duygu ile ilgili yazılmış kitaplar (bulabilirse) makaleler, CIA'in (the world factbook) sayfasına bakar
(dünyanın en güvenilir kütüphanelerinden birisidir, wikipedia kadar olmasada veriler çok güvenilirdir ve konularının uzmanları kişileri tarafından yazılmış veya derlenmiştir.)
Kaynak: Benim, Google Knowledge Graph (veritabanı'ın bir kısmı erişimim vardı ordan bakabiliyordum)
Ve üzüntü, sevinç, vs.. vs.. gibi kelimeler ile karşılaştırır veya bunlar ile filitre etmeye çalışır.
İyi ama bunlar türkçe arama sonuçlarını yükselmek için bir işe yararmı diye soracak olursanız ne yazık ki aman aman bir işe yaramaz. Ama bunları bilmenin epey bir katkısı olur kişi'ye o ap ayrı bir konudur.
Neden bir işe yaramaz derseniz;
Çünkü Google'ın Türkçe böyle bir veri kaynağı yok.
Türkçe wikipedia var ama orda yozlaşmışlık ve yanlış girilmiş veri epey mevcuttur.
TDK var ama yetersiz. freebase var ama oda henüz bitmemiş ve epey sürer türkçe kısmını bitirmesi.