Seg adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Paylaştığınız değerli bilgiler için teşekkür ederim öncelikle.
Şunu sormak istiyorum size; farzedelim, siteyi faaliyete geçirdik ve örnek olarak site "Müzik portalı" şeklinde tanınmaya başladı. Bu güne kadar "müzik portalı" fikri patentlenmemiş olsa idi site yayındayken bir başkası bu fikri patentleyebilecek mi, böyle bir şey mümkün olamaz herhalde?
Hayır, tabii ki bunu kimse patentleyemez, siz de dahil. Örnek vereyim, tekerleğin patentini alamazsınız. Ancak "-20 dereceye kadar kaymayan, buzda giden, özel dizaynı olan ve yepyeni bir teknolojiye sahip bir tekerlek" üretirseniz bunun patentini alabilirsiniz. (eğer tıpatıp aynısını daha önce alan olmadıysa)

Zaten burada (ABD için konuşuyorum, Türkiye'de zaten bu konulara patent verilmiyor demiştim) önemli olan sitenizin "müzik portalı" olması değil. Müzik portalını ne şekilde sunduğunuz önemli, örneğin sunum yapılırken şimdiye dek yapılmamış, yeni bir "buluş" var mı orada? Bu arada patenti ABD'de aldığınız zaman dünyanın geri kalanında geçerli olmuş gibi oluyor zaten, buna rağmen diğer ülkelerde de patent başvurusu yaparak ilgili ülkelerde ayak izinizi artırabilirsiniz. Ancak bilmenizi isterim ki uluslararası davalar çok uzun sürüyor. Bunlarla uğraşmak yerine ürününüzü geliştirmek istersiniz, çünkü her şey çok hızlı tükenip bitiyor.

Rahat olmanızı öneririm, farz edelim ki ağınız büyüdü, patent yüzünden büyük sorunlar yaşamazsınız. Yaşarsanız da şirketin küçük bir kısmını verip veya 40-50 avukat tutarak karşı tarafı yıldırarak yırtarsınız. Bu arada patentlerin bir süresi var ABD'de, normal bir patent için başvurudan sonra 20 yılken dizayn patentleri için bu süre 14 yıl. Bu süreden sonra patent kamuya mâl oluyor zaten, halkın ortak malı oluyor.

Tekrardan başarılar dilerim, her şey dilediğiniz gibi olur umarım.