Bahsi geçen uçak boeing'in en karizmatik ve en kaliteli, son teknolojiye sahip uçağı. Bu uçaklarda akıllı data denilen bir sistem vardır. Bu sistem uçağın tehlike anında bütün arızalarını havayolu şirketine aktarır. Ancak bu data sistemi şirketler tarafından opsiyonel olarak seçilir. İstemeyen kurdurmaz. Bu şirkette sanıyorum kurdurmamış.

Denize düşen uçakların araştırması çok zor olur. Flash havayollarına ait bir Boeing 737 düşmüştü kızıldeniz'e. Sır gibi kaldı soruşturma. Nedeni ise gerekli enkaz bulgusu bulamamalarıdır. Çoğu deniz kırımlarında bu böyledir. Enkaz bulmak çok zor olur, günler haftalar sürer. Bazı parçaları bulmak ise imkansızdır. Teknoloji her ne kadar gelişmiş olsa da doğanın engeline takılınca bir şey yapamayabiliyor.

Uçağın düşme sebebine gelince bugün bir çok yazı okudum. Her zaman böyle olur bu. Bir kaza olur ve üzerine binlerce teori sunulur. En güzel örneği 2009'da düşen Türk Hava Yolları Amsterdam uçağı kazasıdır. Bu kazadan sonra bazı yetkililer pilotu kahraman etmişti. Ancak kazanın gelişmesinde pilot ekibi %65 suçlu bulundu.

Yüksek irtifada normal halinde giden bu kaliteli uçağın düşmesi beni çok şaşırttı. Allah ölenlerin ailelerine sabır versin.