Hayırlı Akşamlar r10.net kullanıcıları.

Burda yapacağım paylaşım kloxo alakalı olacak bu mesajım, kloxo kullanmaya yeni başlayanlar için olacaktır. Bende bu gün kullanmaya başladım. Burda kloxo ile ilgili paylaşımlar yapıp bilmeyen arkadaşlarımızı bilgilendirme yönüne gideceğiz. Bakalım başımıza ne gelecek

Paylaşımlar genellikle youtube ağırlıklı videoların yazıya dökülüp kullanıcıların daha koay şekilde kullanmasını sağlamak. Amacım nam şan şöhret değil. Bilenler zaten bu mesajı okuma tenezülünde bile bulunmayacakları için, amacımız bilmeyenlere yönelik olacak. Bende bilmeyen biri olarak, kloxo ile ilgili yaptığım alıştırmaları, hem unutmamak hemde başkalarınada yardımcı olması için burdan paylaşacağım.

İsterseniz öykümüze başlayalım.

Farzedelimki bir site kurucaz. Site kurmak için neler gerekli bir alan adı ve birde hosting. Eğer bütçemiz kısıtlıysa yada benim gibi böyle eyleşmenin derdindeyseniz bazı şeyleri kendiniz sağlayarak yapmaya başlayabilirsiniz. Şimdi bir alan adımız var diyelim. Hosta ihtiyacımız olacak. Ancak piyasada ücretlinin yanında ücretsiz host hizmeti veren yerlerde yok değil. Ancak internet dünyasında en büyük huzur. Özgür olmaktır. İnternet piyasasında bulunan servis sağlayıcılar, daha fazla kişiye ulaşmak kaynaklarını minimum kullandırırken maximum para kazanmak isterler. Bu durum sizin için hep doğru olan değildir. Firmalardan hizmet alırken hizmet politikalarına uygun çalışmalar yapmalı. Yoksa bunun bedeli sitenizle birlikte kapı önüne konulmanız anlamına gelmektedir.

Dedikki özgürlüğü istiyoruz. Özgür olmak, bir yere bağlı olmamak her zaman olmasada bazı zamanlarda ihtiyacımız olan şeylerdir. Tabiki başkalarının özgürlüğüne zapt koymamak kaydıyla. Burayı anladık. Bazılarımızda barındırma işleminin nasıl olduğunu merak eder. Barındırma işlemini linux işletim sistemiyle çok kolay ve ücretsiz yapabiliriz. Beş para ödemeden yapabiliriz. Kurulumlar r10.net forumda ve diğer google taramalarında çıkacak sitelerde mevcut. Ancak malumunuz dünyada milyonlar milyarlarca site oldunu düşünürsek ve bu tüm bilgileri tek bir konuda toplamak imkansız gibi bişey. Ancak bende burdaki amacım bunu yapmak. Belki ütopik geldini düşünenler olabilir olsun bana r10.net belediyesinin delisi desinler. Her köyün delisi vardır.

Dedikki sitemizi kurmak için linux işletim sistemli bir vps ihtiyaç var. Bunu yabancı kaynaklardan yada r10.net ticaret bölümündende sağlamak mümkün. Şimdi ben büyük bir site kurmayacağım için ve amacım öğrenmek olduğu için. Kendime ucuz yollu bir vps tedarik etmekle başlıyorum çalışmalarıma. Sizde bu benim yolu kullanabilirsiniz.

Elimizde bir linux vps var. Sitemizi kurmak için ve yönetmek için, hatta başka sitelerimizide yönetmek için bir panele ihtiyaç vardır. Tek bir site için panel ihtiyaç yoktur ama birden fazla siteyi yönetmek için panele ihtiyaç vardır. Benim bildiğim panel çeşitleri cpanel plesk panel directadmin. Bu paneller ücretli panelelrdir. Ancak lisans ücretleri biraz tuzludur. Zaten parası olan cpaneli tercih edecektir. Kurulumu ve entegrasyonu benim gibi süzme acemiler için bile kolaydır. Farzedelimki panellere para vermek istemiyorsunuz. Hepsini kuru linuxta yapmak istiyorsunuz. Buda mümkün. İsterseniz kendi name serverlarınızı oluşturup kurabileceğiniz gibi ücretsiz paneller kullanabilirsiniz. Mesela ben kloxo bahsediyorum ve burda öğrenmek için paylaşıyorum. Başka panel çeşitleride mevcut. Ancak yeterli bilgi olmadığı için kimse bunlara bulaşmak istemiyor. İnternet dilinin ingilizce olması. Benim ve benim gibilerinde rod nelson is youg electirical engineiar frome canada four is young computed cloud western elecktronic working ileri giden bir ingilicesi olmadığı için, Tüm bilgilere ulaşmak azınlık bir gurubun elinde olmasına neden oluyor. Dünyada ekonomi ve para ayrıca üretim araçları nasıl zenginlerin elindeyse bilgide bu kişilere benzer azınlık gurubun içinde bizde bu gurubun ulaştığı bizim ulaşmamız içinde bazı şeyleri bilmemiz gerektiği yolunu baypas ederek ulaşmaya çalışacağız.

Eğer kurulumları daha önce yapılmış ve kullanılıyor olan, ancak bilmediğimiz fakat öğrenirsek yapabileceğimiz bir sistemdir linux. Ancak program yazmak zorunda kalırsak bu durum bizi aşar. Bu gerçekten kendinizi eğiterek yapabilirsiniz. Ancak benim gibi 8 tl satın aldığınız bir klawyw ile bunu sakın yapmayın a harfi basmamak konusunda inat ediyor.

Sizlere ansiklopedik olarak uzun uzadıya kloxo nedir diye bir bilgi veremicem wikipedia ile buna kolayca ulaşabilirsiniz. En son bildiğim kloxo yazan ikili intahar etmişler. Umarım bizlerde intahar etmeyiz.

Bende kloxo kurulumu ve yapılandırılması macerasına başlicam. Burası forum en sakin yeridir diyabilirim. Sorduğumuz sorular bile yine biz cevabını verecek zaman kadar sürebilecek bir yerdir.

İlk defa başlayanlar için linux işletim sisteminde işlem yapmak için putty diye bir programcığa ihtiyacımız olacak google amcaya sorup programı indirebilirsiniz. Yada ben paylaşim değilmi iki metre öykü yazdım bir putty linkini paylaşamicak kadar tembel olmamalıyım değilmi.

Bilgisayarınıza rahatlıkla indirip kurabilirsiniz.

Sunucu firmasının size yolladığı bilgileri aldınızı düşünerek. Hadin başlayalım önce putty açalım.

Sonra

Alıntı
Host name (or ip adress)
Kısmına sunucu virmasının bize yollamış olduğu ip adresini kopyalayalım ve yapıştıralım. Enter basalım

Alıntı
Login Ass : root
[root@ns1 ~]# şifremizi yazalım
Enter basalım. Linux kontrol etmek için ve diğer işlemleri yapmak için burayı kullanacağız. Kloxo kurulumuna geçelim.

Alıntı
yum remove bind* httpd* mysql* php*
Yukardaki komutu siyah ekrana kopyalayıp yapıştırdıktan sonra enter basalım. Galiba kurulu olan bazı şeyleri silmemiz gerekiyormuş. Bu arada ben centos 5.10 kullanıyorum sizlerde aynı versiyonu kullanabilirsiniz i386 yani 32 bit olanı. Ubuntu ve diğer işletim sistemlerinde bu komutlar çalışmayabilir. Sadece fedora çalışabileceni garanti ederim.

Resimde göründüğü gibi siyah ekranın en altında

Alıntı
is this ok y/n
Bunu y olarak işaretleyelim ve silme işleminin bitmesini bekleyelim

İşlem bitti.

Alıntı
[root@ns1 ~]#
bu tarz bişi çıktıysa işlem bitmiş demektir.
Şimdi ssh siyah ekranımız çok fazla yazı ile doldu aklınız karışabilir. Bunu yok etmenin yolu bende bir pakistanlı linuxcunun yaptığı gibi ekrana clear yazarak bunu hallediyorum. Bunu yapmak zorunda değilsiniz.

Şimdi ise kurulum dosyasını indirelim. Linux windows gibi ilk başlarda grafik arayüzü olmayan bir işletim sistemi olduğu için. Fare kullanımı çokta fazla yüksek değil genellikle komutlara dayanır. Burda temel linux komutlarını öğrenmek size çok kolaylık getirecektir.

wget : Dosyaları indirmek için kullanılır ve çeşitli kombinasyonlarla bunun değişkenliği arttırılır. Şimdi bilmediğim konuda yorum olmaması için sadece wget ne için kullanıldığı anlatsam sizin için yeterli olcaktır diyebilirim. Aşadaki komutu # olamadan kopyalayıp yapıştıralım. Enter basalım.

Sonu .sh olan bir uzantı ile kurulum yapıyorsak mutlu olabilirsiniz. Çünkü tüm kurulumu otomatik yapabileceksiniz.

Alıntı
sh ./kloxo-installer.sh --type=master
Yukardaki komutu siyah ekrana yapıştıralım ve enter basalım. Artık kurulum işlemi başlamış oldu. İlk adımları atlattık diyebiliriz. Kurum sizin ve benim vps nin hızına göre değişecektir. Ben 256 mb ramli bir vps kullanıyorum Benimkisi baya yavaş olsa gerek.

Yukardaki resimdeki gibi bir ekran çıkacak. Paniye kapılmayın klawyedeki uzun cubuk tuşa basın sadece.

Teker teker tüm paket kurulumlarını yapacak. Benim vps ucuz oldu için biraz yavaş yapıyor tabiki bende gidip biraz belgesel izlim ozaman

bU ARADA bazı satırlarda duraksamalar olur ve sizden yetki ister y/N şeklinde bunu sadece y olarak yazmanız ve enter basmanız gerekir bir kaç kez çıkarsa y yazın ve enter basın.

Kurulum işlemi bitti

Alıntı
https://ip adresi:7777
Yazarak giriş yapabiliriz.

Kullanıcı adı ve şifremiz admin dir daha sonra bunu değiştirebiliriz. Giriş yaptıktan sonra bize şifremizi değiştirmemiz için başka bir ekran açılır. Orda gerekli değişiklikleri yaptıktan sonra update tıklayarak yeni şifremize ulaşabiliriz.

Yukardaki kurulumlarla kloxo kurulumunu gördük sadece burası başlangıç. Sokaktaki evin kapısının kilidini açmak gibi içeri girip ne yapacağımızı bilmekte önemli tabiki. Burda suya sabuna dokunmadan bir web sitesi için gerekli olanların sırrını aramaya çalışacağız.