Bilrom adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Derhal gelişmeleri de ileteyim. Hala Digiturk'ten herhangi bir yanıt alamadık. 2 gündür bu konu hakkında avukatımla görüşüyorum, Digiturk'un sözleşmesinde yer alan ve ucu çok açık bir madde mevcut.

Bu maddeye sığınma olasılıklarının çok yüksek olduğunu düşündük ancak ne olursa olsun Digiturk'un bu hizmeti için kullanacağı yazılımlardan ve bu yazılımların doğurabileceği zararlardan kendini teminat altına aldığı bir madde bulamadık.

Sözleşmeyi dikkatle incelerken gerçekten kabul edilmemesi gereken bir sözleşme olduğunu fark ettik ve sözleşme içeriğindeki hizmet verenin 'Hizmet Kapsamı' dahilinde sadece 'İçerik yayınlayacağını' bunun haricinde başka hiç bir bilgi vermediğini gözlemledik.

Her şey bir yana, en önemli noktalardan bir tanesi. TTK'ya göre oluşabilecek ihlal koşullarının mutlaka karşılıklı olarak ele alınması zorunluymuş. Yani kullanıcıyı bağalayn ihlallerin cezai şartlarına karşılık aynı olmasa da Digiturk'un ihlal gerçekleştirmesi durumunda da bir maddenin yer alması zorunluluğu varmış. Nitekim sözleşmede böyle bir içerik de yok.

Bir önceki mesajımda değindiğim konuya bir şey daha eklemek isterim; öncelikle 'onu yapamazsın' 'şu olmaz' 'hatta sana dava açarlar' gibi arkası olmayan içeriklerle argüman oluşturan arkadaşlara ve daha sonrasında konuyu takip eden tüm arkadaşlara:

Bu mücadeleyi ama kanuna uygun şekilde ama olmayan şekilde, hakkımı alenen gasp eden bir kuruma karşı sürdüreceğim. Bu mücadele sonunda bana karşı maddi bir zarar getirmesini zerre kadar umursamıyorum. Çünkü ben haklı olduğumu biliyor ve beni aptal yerine koymayı çalışan kişi, kurum ve kuruluşlardan tiksiniyorum. Sonuçları ne olursa olsun doğru olduğunu ve geçerli olduğunu düşündüğünüz somut bilgiler ile mücadele vermekten korkmayın ve yukarıda tekrar ettiğim kişilerin mesajlarına aldanıp da mücadelenizi elden bırakmayın. [Bu forumda şunu özellikle belirtmem gerektiğini düşünüyorum; bu mesaj içeriği kesinlikle siyasi bir mücadele hedefi içermemektedir.]
Digitürk o sözleşmeye dayanırsa bizde tüketici hakları madde 5'e dayanabiliriz sanıyorum.

Haksız Şart

Madde 5 — Eğer bir sözleşme şartı önceden hazırlanmışsa ve özellikle standart sözleşmede yer alması nedeniyle tüketici içeriğine etki edememişse, o sözleşme şartının tüketiciyle müzakere edilmediği kabul edilir.

Sözleşmenin bütün olarak değerlendirilmesinden, standart sözleşme olduğu sonucuna varılırsa, bu sözleşmedeki bir şartın belirli unsurlarının veya münferit bir hükmünün müzakere edilmiş olması, sözleşmenin kalan kısmına bu maddenin uygulanmasını engellemez.

Bir satıcı, sağlayıcı veya kredi veren, bir standart şartın münferiden tartışıldığını ileri sürüyorsa, bunu ispat yükü ona aittir.

İşbu Yönetmeliğin ekinde, yol gösterici mahiyette ve sınırlayıcı olmamak üzere haksız olarak kabul edilebilecek şartlar listesi yer almaktadır.

Sözleşme Şartlarının Haksızlığının Değerlendirilmesi

Madde 6 — Sözleşme şartlarının tüketicinin anlayabileceği şekilde açık ve anlaşılır dille yazılmış olması gerekir.

Bir sözleşme şartının haksızlığı değerlendirilirken, sözleşme konusu olan mal veya hizmetin niteliği, sözleşmenin yapılmasını sağlayan şartlar ve/veya onun bağlı olduğu sözleşmelerin tüm şartları dikkate alınır.

Şartların haksızlığının taktirinde, bu şartlar açık ve anlaşılır bir dille kaleme alınmış olmak koşuluyla, gerek sözleşmeden doğan asli edim yükümlülükleri arasındaki, gerekse mal veya hizmetin gerçek değeri ile sözleşmede belirlenen fiyatı arasındaki dengeye ilişkin bir değerlendirme yapılamaz.

Sözleşmede yer alan bir şartın ne anlama geldiği hukukun yorum yöntemleriyle belirlenemiyorsa, tüketici lehine olan yorum tercih edilir.