yurtdışında çalışmak bir zor aslında. bunun sebebi de devletlerin kendi vatandaşlarının haklarını koruma ile ilgili.
şöyle ki;
senin yapacağın işi o ülkenin vatandaşı yapabiliyorsa devlet diyor ki neden bu adamı alıyorsun bak aynı işi yapan şu kişi de var bunu al diye izin vermiyor.
ikinci olarak dışardan adam getirmenin maliyeti çok büyüktür işletme için. Eğer beyaz yakalı olarak yani uzman olarak çalışacaksan maaşın ortalama maaşdan 1.5 kat olması lazım (değişebilir ülkeden ülkeye)
o yüzden en mantıklı yol bana göre şöyle: yurtdışında, lisans ya da yüksek lisans ya da neyse o şekilde bir üniversiteden kabul edip gitmek ve ondan sonra orada hem okuyup hem çalışma imkanın olur. bazı ülkeler hemen çalışma izni vermiyorlar, bazı ülkeler dil okullarına gidenlere çalışma izni vermiyor. gitmek istediğin ülkeye göre araştırma yapabilirsin. mesela almanya, çek cumhuriyeti, avusturya öğrencilere çalışma izni veriyor, ama isviçre 1 yıl sonra veriyor.
yok eğitim ile gitmek istemiyorum diyorsan, çok spesifik iş yapmış olman gerek ki alsınlar ya da tanıdık olması lazım. linked.in üzerinden de eleman aranıyor. bazı kişilere iş teklifi oradan geliyor.. orada bir profil oluşturabilirsin ve şansını deneyebilirsin ama dediğim gibi en mantıklı yol, eğitim görünümüyle gidip orada çalışabilirsin. hem oradan mezun olduktan sonra, onların marketlerinde (iş kur gibi) kayıt olma imkanın oluyor