Diğer konuya yazmıştım kaybolmasın: https://www.r10.net/google-optimizasy...post1068679966

Kullanıcı davranışı ile sitede kalma süresi farklı şeylerdir.

Sitede kalma süresini hala dikkate aldığını düşünyorum. Matematiksel olarak süre için stabilite sağlamak çok zor. Bir kişi çok yavaş okur, bir kişi çok hızlı okur, hatta bazısı bilgisayarının başından kalkar gider, dakikalarca o sayfa açık kalabilir.

Kullanıcı davranışı sitedeki yapmış olduğu gezinim/get/post işlemleri ile ilgilidir:
  • Bir kişi, bir sitede sırayla 5 sayfa gezer, 5. sayfadan sonra çıkış yapar.
  • Bu çıkışın ardından kendine atanmış olan cookie veya chrome session referansı ile aynı aramada bir başka siteye girer, tek sayfada kalır bir form doldurur (http : post/get), o sayfayı da terk eder,
  • tekrar başka siteye girer, o sayfada 15 dakika süre geçirir,
  • 4.sıradaki web sayfasına girer, 30 saniye durur, o sayfadaki linke tıklar ve başka siteye yönlenir diyelim.

Buradaki en çürük elma, 3. sırada ziyaret edilen sayfadır. Çünkü kullanıcı tek sayfa gezmiş, herhangi bir post/get yöntemi kullanmamış, her hangi bir ikinci sayfaya yönlenmemiştir.

Eğer her sayfada herhangi bir kullanıcı davranış değişikliği olmasa da, her sayfada belli bir süre durarak (süre önemli değil), en sondakinden sonra her hangi bir sonuca tıklamasaydı, bu sefer çürük elma olmayacaktı. (Google diyecek ki evet en güzel sırayı verdim )

Eğer ilk 3'de herhangi farklı bir davranış sergilemeyip, 4. sıradaki sitede get/post işlemlerinden biri sergilenirse, bu sefer ilk 3'teki siteler çürük elma olurlar.

Örnek :

https://www.google.com.tr/#q=sql%20s...t%20order%20by aramasına bakarsanız, offical site 3.sırada yer alıyor. Aslında en kaliteli içeriği sunan offical sitedir. Fakat bu sıralamadaki etken kullanıcı davranışı ilk sıradaki siteden yana olduğundan, ilk 2 sonuç bu siteden geliyor. İstediğiniz semantic programlarla ölçüm yapın, ilk 2 sıradaki sayfa kalite oranı, offical siteden yüksek değildir.

Ancak ilk 2 sıradaki sitede, ziyaretçiler bol miktarda http üzerinden get/post davranışı sergilemektedirler.

Yazıdaki ziyaretçiyi sitede tutun söylemindeki amaç süre değildir. Ziyaretçi tatmin olsa da olmasa da, arama sonuçlarına geri dönebilir. Artı bilgi bulmak ya da farklı açılardan incelemek için.

Önemli olan sitenize girdikten sonraki davranışlarıdır. Ziyaretçi site ile etkileşime geçiyor veya başka sitelere yönleniyorsa o sayfa faydalı bir sayfa olmalıdır. Ziyaretçi hiç bir sonuç sayfasında etkileşime geçmiyorsa, bu arama kelimesi yeni kullanıcı davranışı oluşturmayan bir kelimedir ve sıralama semantik içerik kalitesine göre yapılmalıdır gibi bir çok önermeler çıkarılabilir.

Umarım anlatabilmişimdir.

Edit : Hadi bir de ipucu vereyim;

Webmaster arkadaşlar arasında, bol bol yorum kasın site yukarı çıksın diye bir şehir efsanesi var. Bu şehir efsanesinin adı kullanıcı davranışıdır. Eğer kullanıcı arama motorundan gelmiyorsa, yapılan yorumların sayısı artmasına rağmen, çok büyük etki göstermez. Özellikle otomatik yorumlarda. Arama motorundan gelen ziyaretçi, get/post işlemlerini yüksek düzeyde yapınca, sayfa yükselmeye başlar.