Sistemi kastırmayacak şekilde php ile yapmak çok kullanıcılı sistemler için çok ta mümkün değil aslında. Mantığı belli aralıklarla veritabanını sorguladığınız başka bi' php sayfasına istekler yapıp ajaxla gelen cevaba göre bildirim varsa, içinde olduğunuz sayfada göstermekten ibaret.
Kısa süre öncesine kadar "nodejs"yi jq gibi bi framework sandığım için hiç kurcalamamıştım, dün nerden estiyse bi kurayım, kurcalayayım dedim de (mantığını tam anlamamış olmakla birlikte, anladığımı sandığım kadarıyla) yapmak istediğiniz şey için biçilmiş kaftan gibi.
Facebook gibi büyük sistemler kendilerine özel birçok özel yazılımla destekleniyo muhtemelen. Aksi takdirde bizim kullandığımız ölçüde php ile, apache ile cpu yetiştirebilceklerini sanmıyorum.
Ekledi; Php ile comet programlama başlığı altında bikaç makale denk gelmişti daha az kaynak tükettiği iddia ediliyodu ama bana daha çok tüketiyo gibi geldi. Onun mantığı da benzer olmakla birlikte, içinde bulunduğunuz php sayfasından belli aralıklarla istekler yapmak yerine, istek yapılan php sayfasında sonsuz bi döngü oluşturup, sayfanın çalışmasını tamamlamasını engelleyerek ajax isteğinin de tamamlanmasını engelleme mantığına dayanıyor. Döngü her tekrarlandığında bildirim kontrolü yapıp, eğer bildirim varsa döngüden çıkarak php sayfası çalışmasını tamamlıyo ve ancak o zaman içinde bulunduğunuz sayfada, ajaxla bi' cevap dönüyor.
oracle, ibm gibi firmaların facebook gibi bigdata kullanan sistemler için özel olarak hazırladığı sunucular var örnek olarak; aynı anda 50 tane db serverı aynı db yi kontrol edebilir, yani senin kullandığın apache nginx küçük siteler için