Nereden başlasam bilemiyorum... Siyasi içerikli bir konu açmaya karar verdim. Eğer ceza verilecekse de, razıyım.
Malum R10'da takılanlar, internet üzerinden bir şekilde kazanç elde etmeye çalışan kişiler. Ev geçindirme derdi, okul harçlığını çıkarma derdi, hayallerini gerçekleştirme derdi.
Telif hakkı konusuna kızgınım. Eğer şuan 1 Amerikan doları 2 küsür Türk lirası olmasaydı, her bir şeye vergiler konulmamış olmasaydı, biraz özgür bırakılsaydık kim dizi sitesi film sitesi uğraşırdı? Örnek olarak fizy'i ele alalım. Tek yaptığı youtube apisini kullanarak aracı bir formatta kişilere müzik dinletmekti. Ardından ne oldu? MÜYAP! Yahu bırak büyüsün, dünya çapında bir yerlere gelsin bu adam o zaman senden lisans almaz mı? Youtube kaç yıl telif hakkı dinlemedi. (Şimdilerde kazanç sistemi açıp, sözde telif hakkı ihlalinden dolayı videoların silinmesini saymıyorum) Ne yapabildin? Hiçbir şey. Sadece sansürledin, sansürü kaldırdın, sansürledin, sansürü kaldırdın...
Geçtiğimiz gün jwplayer'a ihtiyacım oldu. DNS'leri değiştirmemişim. Site engellenmiş... Anladınız siz.
Az önce mail.ru'nun blogunu geziyorum. Sosyal bir çevre oluşturulmuş, kişiler blog altına yorum yapıyor sorunlarını yazıyorlar, kısa bir süre içinde mail.ru yetkilisi sorunun giderilmesi için çabalıyor. Mail.ru'ya hergün binlerce telif hakkı bulunan içerik ekleniyor. Peki Rusya hükümeti önünü mü kesiyor? Hayır. Altına imza atarım, şuan biz böyle bir sistem geliştirsek; 2. gün erişim engellenir. (Artık 2. güne gerek yok 4 saat yeterli)
Teknolojiden anlayan devletlerde var. Örneğin Yeni Zelanda. Kim Dotcom (megaupload.com'un sahibi) FBI tarafından bir süre cezaya çarptırıldı. Yeni Zelanda sahip çıktı. Adamın potansiyelinin farkında. Teknolojiye, sıcak para akışına ihtiyacı var. O da ilk fırsatta soluğu Yeni Zelandada aldı.
Geçtiğimiz gün bir haber okudum. Yeni internet yasası bu ransomware olarak bilinen (Erişiminiz polis tarafından engellendi, u-kash kodu girin diyen dolandırıcıların hazırladığı zararlı yazılım) zararlı yazılımlardan dolayı getirilmiş. BAK BAK

Hayır bahane bulamıyorsun, telefon konuşmalarım yayınlanıyor, önüne geçmemiz lazım diyemiyorsun bunu diyorsun.
Kusura bakma hakim bey, sen bunca yıldır ülkeyi soyanları görememişsin; dizi sitelerinin telif hakkı ihlaliyle, x*y*z sitelerindeki müstehcenlikle uğraşıyorsun.
Kızgınım, tüm bu olanları görüp bilerek halen savunanlara, susanlara. Son 11 yılı şöyle bir gözden geçirseler, haber arşivlerine baksalar, lades yapmış gibi herşeyden kaçmayarak, sadece kendini düşünmeyerek bir baksalar... Yahu arkadaşım ben senin kötülüğünü istemiyorum, ben X partisi lider olsun Y partisi iktidar olsun da istemiyorum. Diğer insanların halinden anlamasını, ülkenin şuan içinde bulunduğu durumu anlamasını ve şöyle bir ileri bakarak "böyle giderse gelecekte neler olacak?" diye kendine sormanı istiyorum. Kimler sormayacak çok iyi biliyorum. Hayattan gayesi olmayan, politika (iki yüzlülük..) yapmaya çalışan, günü gününe yaşayan, talihi açık aklı kıt olanlar anlamayacaklardır.
Ben kimim? Benim Allah'a şükür maddi durumum gayet iyi. Allah diğer insanlara da kat kat fazlasını versin. İhtiyaçlarıma rahatça ulaşabiliyorum. Ama ben düşünüyorum. Yarın ne olacak? Sende düşünüyor musun?