Herşey iyi güzel, teori harika... Öncelikle Yiğit beyi bu harika makalesi için kutlamak isterim. En az 1 hafta sürmüş olmalı bunu yazmak. Büyük emek var...

Gel gelelim işin pratik tarafına baktığımız zaman Türkiye'de her konuda olduğu gibi e-ticaret alanında da "Yaptım olacak!" mantığı hala çok yaygın.

Ben burada "Hadi abi bir e-ticaret sitesi açıp şansımızı deneyelim" kitlesinden söz etmiyorum. Yüzbinlerce dolar parayı buraya gömen adamların bile SEO'ya bakışı gerçekten ürkütücüdür.

Burada sayılanları yapmak zaten dışarıdan destekle olabilecek bir durum değil. Nasıl bir Datacenter işletirken dışarıdan Sistem Mühendisi desteği ile ilerleyemezsen aynı şekilde bu seviyede ciddi e-ticaret projelerinde de mutlaka içeride SEO Uzmanı istihdam edilmesi ve bununla birlikte SEO faaliyetlerini yönetecek Takım Lideri'nin çok sağlam bir SEO brifinginden geçirilmesi gerekiyor.

Tabi SEO Uzmanı tek başına bu teoriyi gene uygulayamaz. İçeride aklı başında, ne yaptığını bilen tasarımcılara ve yazılımcılara da ihtiyaç var.

Bu tarz bir oluşumu benim bildiğim en son Rocket yapmıştı. Onlar da battılar.

Şimdi burada bu makaleyi okuyup "Haaa e-ticaret demek böyleymiş..." diye düşünen girişimciler için söylüyorum, SEO'nun gerçek ilgi alanı e-ticarettir ve cidden çok pahalıdır. "1500 lira scripte verdik zaten..." mantığı burada yemiyor maalesef. Bir e-ticaret sitesinin organikten satışa dönmesi için gerçekten akıl almaz bütçeler gerekiyor. Bütçe de yetmiyor aynı zamanda çok ciddi emek de sarf edilmesi ve sabırlı olunması lazım.

SEO orta ve uzun vadeli bir yatırım olduğu için girişimciler bu kısmı çok ön plana koymuyor ya da koyamıyor. Hızlı satışa dönme endişesi girişimcileri Adwords tarafına sürüklüyor ve ondan sonra olanları hepimiz biliyoruz.