Daghan adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Son mesajlarda üzerinde konuştuğumuz konu sadece işin loglama kısmı.

İçerik çıkartmalarda siteler yurtdışından hizmet alıyorsa sadece Türkiye'den engellenirken, site Türkiye'de barınıyor ise içeriğin sunucudan da silinmesi isteniyor. Ayrıca bu tip suça konu olabilecek içerik içinde yer sağlayıcıdan beklenen buna mahal vermemesi. (otosansür) Bu durumda içerik tüm dünya için kaldırılmış oluyor ve Türkiye'den hizmet verenler cezalandırılıyor.

Bu kaldırma kararları için artık mahkeme kararı da gerekmeyecek. Bu durumda doğruluğu hukuk önünde tartışılmamış içerikler tüm dünyaya kapatılmış olacak. Açtırmak için ise yasalmücadele verilmesi gerekecek. Bu durumda müşteri sizce yurt içindenmi hizmet alır yoksa yurtdışından hizmet alıp keyfinemi bakar? Veya yurtdışı bir müşteri, bizim yasalarımıza tabii değilken gelip bir içeriğini burada barındırır mı?

Üzerinde konuşulması gereken daha çok konu var. Bu forum konusunun açılmasına sebep olan ve yavaşlamanın sebebi olarak iddia edilen servis sağlayıcıların URL engellemesine yönelik yapacağı çalışma gibi.

URL tabanlı bir engellemede tarayıcınıza yazdığınız her adresin önce servis sağlayıcı tarafından incelenmesi gerekiyor. Bu durum doğaldır ki bir takım sıkıntılar doğuracak. Bununla birlikte bu sistem kurulduğunda sizin girdiğiniz sitelerin depolanmayacağının bir garantisi yok.
Evet bunu inceledim. Abartılacak kısımdan kastım log meselesi bu çok zor bir olay değil.

Fakat örnek olarak;

Hizmet verdiğimiz gazeteler hakkında yorumlara gelen şikayetlerin direk muhatabı gazete yönetimi olmasına rağmen gelen evraklarda sürekli olarak yorum yapanın bilgileri bizden talep ediliyor.

Evet ben giriş çıkış loglarını tutabilirim.

Lakin yorumların kayıtları ilgili sitelerin veri tabanları üzerinden kayıt edilmekte olduğu için benim bu verilere ulaşarak bunu ilgili mercilere bildirmem suç. Bilgi talep eden birime bu tarz bir geri dönüş sağladığımızda açılan mahkemede suça ortak edilmekteyiz ( 3 kez bunu yaşadım)

Daha binlerce örneği mutlaka vardır.

Ülkemizde sektör açısından daha çok kafa yorulması gereken konular varken bu tarz girişimleri görmek üzücü olduğu kadar endişe verici.