Bu İşi Yapmak İsteyenler İçin Algoritma (Yol Haritası) Niteliğindedir.
(Çok çok uzun bir yazı olacak, ve satır aralarından "hımmm" diyeceğiniz çok şey yakalayabilirsiniz. O yüzden "peah" diyenler ve "tembeller" hiç okumaya başlamasın bile)
Konu sürekli güncellenecektir ve hep aynı sayfa üzerinden işleyeceğim. Sorularınız olursa, konu altına yazın. Fırsat buldukça cevaplamaya çalışırım.
Öncelikle;
Bu konudan en ufak bir çıkarım yoktur. Çok fazla soruluyordu. Bende açık açık tüm adımları sırası geldikçe, tecrübelerim doğrultusunda ve uyguladıkça yazacağım. Herkese faydalı olması dileğiyle.
İlk adım olarak "sektör belirlemeliyim" diye düşündüm ve kazanç elde edebileceğimi tahmin ettiğim için "parfüm" sitesi kurmaya karar verdim.
Vaktim önemli. Doğru harcamak zorunda olduğum için "Günde 1 saat ayırabilirim" diye planladım. Hazırlık süreci toplamda ne tutacak şimdilik bilmiyorum. Yapıp göreceğiz.
1. Gün
Kurallarımı belirledim. Site, seo ile yükselecek. Ziyaretçiler, arama motorlarından, belirlediğim keyword'lerden gelecek. İlerleyen süreçte ise farklı ziyaretçi kaynaklarıda oluşacak. (Bunlar ileriki adımlarda)
İçerik "parfüm" olacağı için, öncelikle bir domain almalıydım. Ve bu domain keyword olmalı ki, bir adım önde başlayabileyim (olmasa da olur. Ama arama motorları kadar ziyaretçinin aklında kalabilmesi için keyword olması daha iyi. Yani hedef kitlem belirlenmiş oldu.)
Normalde prensiplerim gereği sadece ".com" alırım. Ama bu branşta tabiki boş olması imkansız. Hatta neredeyse tüm uzantılar dolu. Bir tane uzantı buldum. Almadan önce diğer uzantıların sitelerine baktım. Hemen hemen hepsi "satmak" için alınmış, pasif durumdaki domainler. Yuppiiii dedim, kebap iş
Domaini ihs'den aldım. (Yerli yabancı bir çok var. Emin olduklarımdan bir kaç örnek.
domain,
register,
godaddy,
ihs,
netfirms,
websahibi,
natro,
turhost ...)
Google "
Anahtar Kelime Planlayıcı" üzerinde anahtar kelimelerimin listesini çıkardım. (Ücretli ve ücretsiz bir çok var.
wordtracker,
ubersuggest,
seobook,
moz,
raventools,
keywordspy,
semrush ...) Araştırmak isteyenler "keyword tools" şeklinde bir çoğuna ulaşabilirler)
Bu anahtar kelimelere "
google trends" ile doğruluğuna baktım ve bazılarını eledim. (Eledim, çünkü çakma anahtar kelimelermiş. Ne demek çakma? X bir sitenin, o anahtar kelimede trafik çekerek, hayali trafik oluşturması. Yani gerçekten bir ziyaretçi o kelimeyi aramıyor
Listeme baktığımda 1 ana, 24 yardımcı ve yaklaşık 80 tanede işleyeceğim parfümler için kelime çıktı. Kabaca bu anahtar kelimelerin toplamı 100.000 tam aranma hacmi oluşturuyor. Belki göreceli olabilir, ama bu ciddi bir rakam. Yani kafaya oturmak için, işim gerçekten zor. Neyse, her kelime yeri geldikçe ve yerinde işlenecek. İlerleyen aşamalarda hepsini yazacağım. Anahtar kelime planlaması bitti.
Bu yaklaşık 3 saat aldı.
2. Gün
Hosting önemli. Ama ona daha çok var. Önce sitemin hazırlanması lazım. İşte bu en önemli şey. Sahneye çıkmadan önceki hazırlık aşaması. Bunu tam anlamıyla, hakkını vererek yaptığınızda, zaten hiç bir şey yapmadan bile sıralamalara cuk diye dalarsınız. Uzun yıllardır tecrübe eden biri olarak iddia ediyorum. Neyse...
Sitemin gelir kaynağını planladım. Satış ortaklığı üzerine kurulacak. (Bunlardan, Türkiye'de iki ve yabancılardan iki tane olmak üzere dört tanesi çok fazla öne çıkıyor. Hassas bir konu olduğu için bunların linklerini yazmıyorum. Ama "satış ortaklığı veren siteler" şeklinde aratıp bulabilirsiniz. )
Satış Ortaklığı Sistemi'nin nasıl yürüdüğünü bilmeyenler için adımlayalım:
- Satış ortaklığı hizmetini veren siteye üye oluyorsunuz.
- Üyeliğiniz onaylanıyor. (1 dakka, 1 saat, 1 gün, 1 hafta....)
- Size panel veriliyor.
- Panelde, sitenin ortak olduğu alt firmalar var. Onlardan beğendiklerinizin linkini alıyor ve stratejinize göre ister sayfanızda ister forum, blog, sosyal medya vs. de paylaşıyorsunuz
- Ziyaretçiler linkinize tıklar, ilgili yere gider. Alışveriş yaparsa size komisyon yazar. Olay bu.
Gelir modelimi belirledim demiştim. Nelermiş;
- Doğal yollardan gelecek olan ziyaretçileri, satış ortaklığını aldığım linke ait sayfalara yönlendirilip, ürün satın almalarını sağlayarak.
- Siteye adwors reklamı koyarak
- Siteye direk reklam koyarak
- Alıcı çıkması ve iyi bir teklif verilmesi halinde siteyi satarak.
Şu aşamada ben "ilk" maddeyle ilgileniyorum. Ama ilerleyen süreçte diğer maddelere ihtiyaç duyarmıyım, duruma göre bakacağız.
Tabi gelir modelimi belirlediğim için tahmini kazancımı da az çok belirlemiş oldum.
Tahmini gelir (basit bir hesapla)
Aylık 100.000 ziyaretçiye ulaşırsam ve bunların %5 i potansiyel alıcıysa 5.000 kişi yapar.
Bu 5.000 potansiyel alıcının %10'u benim üzerimden satış gerçekleştirse 500 satış yapar.
Bir parfüme ortalama 100 lira dersek 500 kişiden 50.000 TL yapar.
Bu 50.000 TL'den de bana ortalama %5+ kalsa aylık en az 2.500 TL kazanç demektir.
ve en önemlisi: "Bu rakamlara gerçekten ulaşırsam, zaten parfümleri kendim satarım, ortaklığa ne gerek var". Aslında bu hatayı hemen herkes yapıyor. Bir hata değil. Ama doğru da değil. Neden? (Kendi adıma konuşuyorum) Benim gelir modellerimin hemen hepsi bu yöndedir. Şimdi tutup birde, "direk satın alıp satmak" işine girdiğimde çok çok parçalanmış olacağım. Ve tabi diğer işler aksayacak. O yüzden olması gereken en doğru şey; "Ne yapıyorsan onu yap" şeklinde olmalı.
Tabi bu süreç zarfı içinde, sitenin satılma ihtimali de var. Ne kadar dersek, nerden baksan 10.000 TL'ye su içinde gider.
Bu işin en cazip noktasıysa şu: "Zarar etme şansınız yok". Sadece istediğiniz beklentiye ulaşamayabilir, az kazanırsınız. Ama mutlak kazanırsınız. Nerden biliyorum. Zaten bunu hep yapıyorum
Neyse, planlarım bu doğrultuda. Sonuçları beraber göreceğiz.
3. Gün
Siteyi hazırlama safhası
İçerik yönetim sistemleri üzerinde hazırlanabilir (wordpress, joomla, magento vs.) veya bir script satın alabilirsiniz (10 tl'den başlayan fiyatlarla r10'da
bu başlık altında var.)
Ben kendim hazırlamayı seçtim. Sitem HTML tabanlı olacak ve bu tarz projelerimi Dreamweaver'da hazırlamayı tercih ediyorum.
Neden derseniz. "sıfır" kod hatası yüzünden.
Proje sitelerim genelde
W3C standartlarında sıfır hataya yakın ve
Google PageSpeed 'de %95 üstü başarı yakalar. Altını görünce keyfim kaçıyor benim. Site dediğin kız gibi olmalı.
4. Gün
Sayfa hazırlıklarım devam ediyor. Başlamadan önce çıkardığım planlamasını anlatayım.
1 Ana sayfa olacak. Ana sayfada parfümler olacak. Ziyaretçi ana sayfadan beğendiği parfüme tıklayacak ve ilgili parfüm sayfasına gidecek.
İlgili parfüm sayfasında neler olacak?
Parfüm resmi (Benzersiz olmalı. O yüzden her şiyeyi Photoshop'da kendim hazırlıyorum. Tabi çalınmaya karşın üzerine kendi site ismimide yazıyorum. (Çalan yine çalarda, maksat işi zorlaştırmak

)
- Parfüm İsmi
- Parfüm Açıklaması
- Parfüm ana özellikleri
- Parfüm hakkında bir adet video
- Parfüm hakkında yorumlar
- Marka logosu
- Parfüm fiyat bölümü.
Normalde etinden sütünden faydalanmak için videolarıda kendim hazırlayıp, onlarada reklam bassak iyi olurdu. Ama hem vaktim yok, hem de zaten youtube'de çok olduğu için, öyle aman aman bi reyting sağlamaz. ondan kazançda diğerlerine kalsın
- Parfüm yorumlarını şu anda bu sitede giriyor zaten arkadaşlar. Yeri geldiğinde ilgili yerlere, ilgili sayfalara yerleştirilecek. Neden koyuyorum? Çünkü hem "parfüm yorumları" kelimesinden de ekmek çekeceğiz, hem de ziyaretçi geldiğinde ve parfümü incelerken yorum görmek, fikrinin desteklendiğini görmek isterde ondan

- Videoların hepsi çıkartıldı ve aynı ölçüye getirildi.
- Marka logoları. Hepsi bulunup, şablonda ilgili yerlere kondu.
- Parfüm içinde geçen notalardı yok işte şu bitki bu bitki gibi kelimeler içinde bilgilendirme sayfaları hazırlanıyor ve hepsine, ilgili parfümden link veriliyor. Neden? Çünkü ziyaretçi ne olduğunu bilmez ve hemen öğrenmek ister. E google da eşekdeğil, oda seviyor böyle siteleri

- Parfüm fiyat bölümünde fiyatlar belirtildikten sonra eeeeen son her şey bitince aldığımız satış ortaklığı linki konacak. Bunu şu anda yapmıyorum. Hepsi bitince, ilgili linkleri yerleştireceğim.
- Parfüm açıklamaları işi 3 ayrı kişiye verildi. Ama tabi "100 kelime 1 tl" olarak değil
. Bir tarz belirledikten sonra, ilgili her parfüm için açıklamalarını yazıyor. Tabi parfüm jargonunu kullanarak. Genelde buna "seo uyumlu makale" denir. Yok öyle bir şey. Bir açıklama yapıyorsanız, zaten açıklamanın içinde "olmazsa olmaz" kelimeler kesinlikle geçecektir. Örnek verelim: Bir grafikere bir broşürü nasıl tasarlıyorsun? diye sorarsak, kullanacağı cümlelerin içinde photoshop kelimesi yanı sıra, mutlaka efekt, A4, kros, pafta, şablon, manşet, sürmanşet, ölçü, punto, karakter, renk, blur, pixel... vs. gibi kelimeleri istesede istemesede kullanacaktır. İşte olay budur. Yani, ilgili makale başlığı neyse, o konu hakkında yazı yazılırken, mutlaka geçmesi gereken kelimelerin, belli bir ölçüde geçmesidir.
"Bu arada biz ne yapmış oluyoruz? bununda yanıtını verelim.
İki çeşit eticaret var. yatay ve dikey.
Dikey, tek bir branşta ilerlemek. Yatay ise birden fazla branşta ilerlemek (kabaca böyle)
Şu anda yaptığımız şey dikey pazarlama/eticaret sınıfına giriyor.
Dikey'de kendi içinde 2'ye ayrılır.
küçük ve büyük.
Benim yaptığım nedir?
Büyük.
Peki küçük nasıl oluyor?
Şöyleki;
Eğer tutupta sadece tek bir çeşit parfüm için bir site hazırlıyor olsaydım, işte bu en küçüğü oluyor.
Biz ne yapıyoruz burada
Birden çok parfüm satışı işine giriyoruz.
Tabi parfümde 3'e ayrılıyor. Kadın, erkek ve her ikisi birden.
Neyse, çok dallanıyor, bu kadarı yeter
Sayfa hazırlıklarım devam ediyor.
.