Nasıl bir sınıflandırma yapacaklarını bir görmek lazım. Matt Cutts'ın bu açıklamasından anladığım, bir önlem yazılımı geliştirildiğidir.
Yazılımın nasıl çalıştığını görmek lazım. Mesala son 2 gündür yüksek sayıda ziyaretçi kaybeden siteler yakalanmışlar arasına girmiş sayabiliriz. Diğer algoritmalar gibi geliştirildikçe gözlemlemeye devam edeceğiz. Kesin sonuç şu olur demek için henüz çok erken.
bunun için ayrı bir kategorilendirmeye gerek yok.
link çıkışlarının takibini yıllardır yapıyorlar zaten.
link çıkışı gittikçe artan sitelerden alınan linkleri spam sayabilirler.
link çıkışının link girişiyle doğru orantılı olduğu bir korelasyon belirleyecekler.
( bu mecbur, çünkü sadece link çıkışının artışını algoritmaya dahil ederlerse. kaliteli siteleri de göçertir bu durum )
o korelasyonun belirli yüzdelerle üstüne çıkan siteleri spam olarak etiketleyecekler.
tanıtım yazısı satan siteler verdikleri linkten daha fazlasını veya denk miktarda linki tanıtım yazısı yayınladıkları sitelere temin edebilirlerse bu sorun çözülecektir.
buna engel olabileceklerini sanmıyorum.
tek tek siteleri, bu tanıtım yazısı yayınlıyor, bu doğal link veriyor şeklinde kategorize etmeleri milyarlara ulaşmış site sayıları düşünüldüğünde mümkün değil gözüküyor. ya da belirli ziyaretçi potansiyeline sahip siteleri istisna ederek buna sahip olmayan sitelerde kaliteli olup olmamalarına bakmadan kıyıma gidecekler. söz gelimi, pek de ziyaret edilmeyen ama binlerce gov uzantılı siteden link almış bir sivil toplum örgütünün sitesinden verilen linki değersiz sayabilecek mi acaba google? ya da ekstra bir değişken ekleyerek ya trafik sahibi, ya pr si yüksek ya şu ya bu şeklinde ne olduğunu kendilerinin de anlamayacakları bir algoritmayla link veren siteleri doğru bir şekilde kategorize edebilecek mi?
link veren sitenin değerini bulmak için 2-3 yıldır iyi debelendi google. her algoritmaya karşı site sahipleri yeni birşeyler geliştirdi. öyle bir noktaya geldi ki, google 2 sene önce kaliteli dediği üst sıralara çıkarttığı siteleri şimdi değiştirdiği algoritmalardan nasıl istisna edebileceğini araştırıyor.
bu işin geleceği noktayı ben size söyliyeyim.
baclinki falan sallayacak google.
çok ama çok az kaldı.
bence geç bile kaldı ayrıca bunda.
hacklinklerin, tanıtım yazılarının, press release'lerin , paravan sitelerin havada uçuştuğu ve artık herkesin yaptığı bir dünyada link artık kaliteyi gösterme aracı olamaz.