Sapphire R9 290 BF4 Edition x 4 = 3596 KHS Ortalama Hız
Merhaba arkadaşlar. Ben de
Mining Rigimi kurdum en sonunda. Biraz uğraştırdı ama güzel oldu. Kullandığım donanımlar şunlar:
Gigabyte 990-FXA-UD5 Anakart: Bu anakartı tercih etmemin sebebi üzerinde 6 ekran kartı bağlayabilecek kadar slot olması. 4 tane pci-ex x16 ve 2 tane pci-ex x1 slot var.
AMD FX 4800 İşlemci: Anakarta uyumlu uygun ve fiyatı da alabileceğim diğer işlemcilere göre iyiydi. MMC coin mining de yapabilirim bununla belki, henüz denemedim.
XMS3 DDR3 8GB (2x4GB): Sistemin hızlı çalışması için ideal. Ayrıca MMC coin miningde de ram gerekiyor(muş).
4x
R9 290 BF4: Fiyat/performans olarak değerlendirmedim ekran kartını alırken. Daha çok performansını düşündüm. Çünkü eğer olurda 2. el satmak istersem zaten fiyatı da ona göre olacak. Almışken iyi çalışsın dedim. Hedefim kart başına 800Kh/S idi alırken. Ancak şu an tutturduğum ayarla 875-885 Kh/S ile çalışıyor. 75-85 derece sıcaklıkta. Yanlız şunu da belirtmem gerekir ki bu kartların
fanları çok ses yapıyor. %100 hızla çalıştırırsanız odada oturamazsınız =)
1600W Silver+ PSU: Sistemin ve ekran kartlarının tüm yükünü tek başına rahatlıkla çekebilmesi için bu PSU yu aldım. Daha az güçte 2 PSU ile daha ucuza işi çözebilme olanağı var fakta bu durumda PSUlardan birini elle çalıştırmak gerekiyor. Sistem sağlığı için hoş bir durum değil. Almışken iyisini alayım dedim.
Samsung 840 EVO 120GB SSD: SATA disklerle çok fiyat farkı yok. Hızlı çalışması adına bunu tercih ettim.
Notebook Soğutucu: Anakartı bunun üstüne koydum. Az da olsa soğutmada faydası olur. Düz zemin üstüne koymaktan iyidir.
PCI-EX X16 Riser Kablo: Bu kablo olmazsa olmaz tabiki. Türkiyede bulamadığım için DHGateden sipariş ettim. Hızlı gelsin diye DHL seçtim, biraz tuzlu oldu ama olsun. Güzel kablo.
Elimde boşta
Edimax Wireless Adaptör vardı. Onu da sistemde kullandım. Ekran kartlarının arka tarafında olacak şekilde de evdeki vantilatörü konumlandırdım. 60W gücünde, 3 kademeli ben 2. kademede çalıştırıyorum. Yeterli oluyor.
Bir kaç tane de fotoğraf ekleyeyim...
CGMINER 3.7.2 Ayar:
cgminer --scrypt -o *** -u *** -p *** -g 1 -w 512 --lookup-gap 2 --thread-concurrency 32765 -I 20 --gpu-fan 85 --gpu-vddc 0.96 --gpu-engine 1015 --gpu-memclock 1227 --gpu-powertune 20
Düzenleme
Windows 7 ile kullanırken ekran kartlarından birisi hata veriyor ve kapanıyordu uzun süre çalışınca. Bunun üzerinden Windows 8.1 Pro yükledim. Şu an yaklaşık 3-4 saattir çalışıyor.
Ayarda da bazı değişiklikler yaptım.. Şu an kullandığım yeni ayarlar şunlar:
setx GPU_MAX_ALLOC_PERCENT 100
setx GPU_USE_SYNC_OBJECTS 1
color 02
cgminer --scrypt -o *** -u *** -p *** -g 1 -w 512 --lookup-gap 2 --thread-concurrency 32765 -I 20 --gpu-vddc d --auto-fan --temp-target 80 --gpu-engine 1000 --gpu-memclock 1250 --gpu-powertune 20
ÖNEMLİ ( thread-concurrency)
Sistemde problem yaşıyordum, sık sık resetlemek zorunda kalıyordum. Ayarları araştırdım ve
thread-concurrency ayarından dolayı bu sorunu yaşadığımı anladım. Şu an
thread-concurrency değerim 28600 yaptım ve sorunlarım bitti gibi. Hız olarak yine 880 885 arası çalışıyor üstelik.
Siz bunu kendi ekran kartınızın ayarını şöyle bulacaksınız.
İşletim sisteminiz 64bit.
Ekran kartınız 512bit (r9 290 512bit bir ekran kartı, sizin ekran kartınız kaçsa ona göre hesaplayın).
Buna göre
thread-concurrency maksimum 64x512 = 32768 olabilir.
Ancak böyle yaparsanız sistemin çalışması zora girer ve kısa süre aralıklarla hata verir. Bu yüzden 4-5 bin altında çalıştırırsanız sorun olmaz. Mesela ben 32768 maksimum değerine rağmen 28600 ile çalıştırıyorum. Üstelik kazanç da düşmedi.
ÖNEMLİ ( gpu-vddc )
Arkadaşlar ekran kartlarının hata vermesine sebep olan bir diğer durumun da
--gpu-vddc ayarının hatalı olması olduğunu öğrendim. Ekran kartının çalışma değerlerini yükselttiğimizde buna uygun oranda voltajı da yükseltmemiz gerekiyor ki kartlar yeterince beslenip iyi performans verebilsin. Burada dikkat etmeniz gereken ekran kartlarının ve PSU'nun ısınma problemi. Eğer fazla voltaj verirseniz PSU veya Ekran kartlarınızla ilgili aşırı ısınmaya bağlı olarak donanımsal hatalar yaşayabilirsiniz.
VDDC yükseltmek için
Sapphire TRIXX programını yükleyebilirsiniz. Kullandığım mevcut ayar ve aldığım sonuç şöyle:
color 03
setx GPU_USE_SYNC_OBJECTS 1
setx GPU_MAX_ALLOC_PERCENT 100
cgminer --scrypt -o *** -u *** -p *** -I 20 -g 1 --lookup-gap 2 --thread-concurrency 29000 --gpu-engine 1050 --gpu-memclock 1375 --gpu-powertune 50 --auto-fan --gpu-fan 80-100 --temp-target 85 --temp-overheat 90 --temp-cutoff 95