Kendim açmadım ama bir cafeyi işletiyordum hocam geçen seneye kadar.Size biraz bilgilerimi aktarayım.
Öncelikle mekan için hangi şehri düşünüyorsunuz? Yurt dışından geleceğiniz için soruyorum.
Bazı arkadaşlarımız yer demişler ama yerle olayın hiç bir alakası yok.Bizim cafe açıldığı an da Alanya'ya 5-6 gömlek fazla gelen bir mekandı eşi benzeri yoktu.Yeri öyle çok önemli bir lokasyon da değildi.Çok arada kalan bir yerdi.İşletme başarılı ise yer kesinlikle problem teşkil etmiyor.Biz çok pahalı bir işletme değildik ama müşteri kitlemiz Alanya'nın godamanlarıydı.Patrondan dolayı.Burda bahsetmeye çalıştığım çevre faktörü.Çevreniz genişse yer hiç bir sorun teşkil etmez.
İşin maddiyatına bakacak olursak açacağınız yer ile doğru orantılı aslında.Kafanız da nasıl bir mekan var ? Mekanın mimarisi nasıl olacak?
Bu konu da önerim şu öncelikle küçük bir mekan ile başlamanız.Mekanınızın salaş bir mekan olması daha cazip olacak.
Yavaş yavaş müşteriler alışır.Farklı arayışlar içine girin şimdiden.Mesela ben gezmeyi çok seven bir insanım.İşletmeci olduğum dönem de her hafta eksiksiz İzmir'e uçuyordum 2 günlük.Şehir çok önemli değil ama diğer mekanların işleyişine bir göz atın neler sunuluyor.Bu konu da Kafe Pi,Tektekçi,Shakespeare Bistro veya herhangi bir cafeye göz atın.
Brasserie tarzı bir mekan her zaman tutacaktır.Aklınız da bulunsun.Brasserie dediğimiz yemeli içmeli mekandır aslında.Hem güzel yiyecekler hem de aynı güzellikte içecek sunumu yapılır.Eğer güzel bir yerde işletme açarsanız Bomonti firmasıyla görüşebilirsiniz.Bomonti Brasserie için.Örneklerine bakabilirsiniz.Çok şık mekanlar tasarlıyorlar.
Ödeme kalemlerini şöyle detaylandırayım; 1-Mekanın kirası.( Satın alınmadıysa )
2-İşletme'nin genel gideri. ( Alışveriş,elektrik,su,ıvır zıvır )
3-Personel giderleri. ( İlk zamanlar kendiniz götürmeye çalışın )
4-Firmalara ödemeler. ( Kesinlikle alışveriş için sağa sola koşturmayın.Bırakın her şey ayağınıza gelsin )
5-Senelik vergiler.( Belediyeye yapılan vergi ödemeleri.Reklam giderleri ıvır zıvır. )
6-Muhasebe giderleri.
İlk aklıma gelenleri sıraladım.Daha çok ödemeleriniz oluyor ama ana kalemler bunlar.Örneğin işletmeniz de müzik yayını yaparsanız bunun için bile telif hakkı ödemeniz gerekmekte.
Kafanıza takılan her şeyi elimden geldiğince cevaplamaya çalışırım.Acele yazdım o yüzden tam bağlayamadım bazı yerleri