İşte hocam asıl merak ettiğim kısım burası. Devletler coinlere nasıl reaksiyon gösterecek, nasıl uyum sağlayacak?
İlk etapta yasaklama reaksiyonu gösterecekleri kesin. Çin ve Hindistan gibi yasaklar konulacak önce. Ama Çin örneğinde olduğu gibi , görüldü ki piyasa korkudan biraz aşağı inse de 2-3 haftada topladı kendini.
Zamanla yasağın işe yaramadığı görülecek devletler tarafından.
Devletlerin kontrol ve denetime kalkışması da mümkündür tabi ama bu da coinlerin felsefesine ve başlıca kullanım sebebine aykırı. Çoğu büyük yatırımcı , parasını devlet kontrolü olmadan yurtdışına çıkarabilmek için kullanıyor zaten bitcoini.
Ondan sonra ne olacak?
Gerçekten merak ediyorum ve şimdilik öngöremiyorum.
bitcoinleri paraya çevirmek istediğiniz zaman bankaları kullanmanız gerekecek. o zaman devlete yakalanırsınız. yasalarla bu işleri hallederler. vergisini de çeker. bitcoin'e giden para kaynağını da sorar.
he bu 1-2 devletin tanımasıyla olacak birşey değil, o yüzden uluslararası bir anlaşma yapılabilir.
söz gelimi, sizin 10 btc niz var. 1 sene sonra 1 btc 5k$ oldu, siz şu anda gidip kıbrısta bir bankadan hesap açıp btcturkten paranızı buradaki hesaba aktarıp, gidip kıbrısta paranızı elden, bankadan alabilirsiniz. bu durumda türkiye nin bitcoini takip etmesinin mantığı kalmaz, uluslararası seyahatler artar biraz. herkesin tanıması gerekecek. o zamana kadar para aklanır.
abd nin araştırdığını okumuştum. bence devletler kendilerinin basmadığı bir para biriminin ekonomilerine muhtemel etkilerini araştırıyorlar. 1 seneye kadar şekillenir ne olacağı. vergi kaçırmayı kolaylaştırır mı? ülke dışına para çıkışını kolaylaştırır mı vs gibi.
yasalarla halledilecek şeyler gibi bunlar.
söz gelimi btc alınıp satılan firmaları banka statüsüne getirip denetlemelerini sağlayabilir. atıyorum 20.000 tl üstü btc alımlarının devlete haber verilme zorunluluğu gibi. satımlardan vergi kesmek gibi.