ben coinmarketcap.com u kullanırken mevcut market piyasasına göre olan sıralamayı son 24 saatteki alım satım piyasasını gösterecek şekilde değiştiriyorum :
bu bilgi bana hangi coin'lerin sürekli alım satımda olduğunu gösteriyor.
bunların içinde çok ilginç olanları var, mining yapılmadığı halde oldukça iyi marketi olan nextcoin gibi.
çinin devreye girişiyle altcoinler bitcoinden daha fazla zarar etti bu ilk 6-7 coinden o sıralarda alanların zarar etmesi doğal. bitcoin de zarar ettirdi zaten o sıralar.
yukarıda bi önceki postumdaki listedikiler market piyasası diğer altcoinlere göre çok yüksek olan coinler.
yani elinde fazlaca coin olan kişilerin kalkıp speküle edebilmeleri yenilere göre çok zor.
yeni çıkan coinlerin neredeyse tamamı milleti silkelemek amacıyla kuruluyor.
coini kuran veya ilk kazanlar piyasayı ellerine alıyorlar.
ve zaten toplam 10k$ larda gezinen ilk etaplarda o coinde istediği gibi fiyat yükselmesi sağlayıp millete bu coin yükselecek hissi verdirip millet alıma girdiğinde elindeki milyonlarca coini satışa başlıyorlar. işte bu scam coin olayıdır.
bir coin de bunun yapılamaması için market piyasasının yüksek olması, günlük alım satım oranının sürekli ve yüksek seyretmesi gerekiyor.
yoksa "aa bu coin yükseliyor daha yükselmeden hemen alayım" diye bir sürü insanın parası alınacak ve bir müddet sonra ölüp giden coinlerden zarar eden bir sürü insan olacak.
bence buna alet olmamak lazım.
özellikle yeni coinler btc'leri katlamanın yolu olarak gözüküyor.
ama gelecekleri pek yok. ( bence )
Hocam bu şekilde düşünürsek hiçbir yeni çıkan altcoine şans tanımamak gerekiyor. Ama mesela next sonradan çıktığı ve tamamen pre-mined olduğu halde işlem hacmi yüksek. Ama pre-mined olduğu için bana gene de güven vermiyor.
Ayrıca şöyle bir çelişki de var. Bir coinin arkasındaki destek, o coini elinde tutan kişi kadardır. Yani coini kuran veya ilk kazanlar ellerinde coin tutmasalar ne bu coini tanıtırlar ne de desteklerler, amaçları nihayetinde para kazanmak. Bu işlem hacmi yüksek olan coinler için de geçerli, nihayetinde litecoin'i elinde tutanlar da yükselince satmak için tutuyorlar.
O zaman size şöyle sorayım hocam, bir coinin işlem hacminin yüksek olmasının sebebi nedir?
Madem konuyu açtım ben kendimce tahminlerimi yazayım.
1-) Yaşlılık
Altcoinler'in sayısı arttıkça eski altcoinlerin yenilere göre daha değerli olacağını ve daha güvenli addedilebileceğini düşünüyorum.
2-) Destek
Bir coinin arkasındaki destek ve topluluk çok önemli oluyor değer kazanmasında. Ama @osmanbey'in de dediği gibi bu destek elinde o coini tutmaktan kaynaklanıyor. Örneğin quark neredeyse tamamen pre-mined olduğu için, elinde tutanlar tarafından çok reklamı yapıldı ve bir süre tutuldu. Belki şimdi ellerinden çıkardıkları için de fiyatı düştü. Ama bu sayede quark'ın dağılımı yapıldı ve şu an elinde tutan bir çok kişi var ve bu sayede yükselmeye devam edebilir.
3-) Hız
Kişi sayısı, transfer sayısı ve kabul eden siteler arttıkça, coinlerde hızın daha da önemli hale geleceğini düşünüyorum. Bu yüzden hız açısından öne çıkan coinler daha avantajlı hale gelebilir.
4-) Servis
Doğal olarak coinimiz ne kadar çok yerde ödeme olarak geçerli ise o kadar elde tutulma oranı artıyor. Yani bir coin ile yemek isteyebilir, kıyafet alabiliyor, belli başlı ihtiyaçlarınızı karşılayabiliyorsanız, bozdurmaya gerek duymazsınız ve o coine oluşan güven ve değer de gitgide artar.
5-) Homojen dağılım
Güveneceğimiz coinin kolay speküle edilmesini ya da artış ve düşüşün 2-3 kişiye bağlı kalmasını istemeyiz. Bu nedenle kimsede belli bir yüzdenin üstünde olmaması da bu coinin değerini arttırabilir.
6-) Güvenlik
Bunu açıklamaya bile gerek yok. Bir coinin ne kadar güvenli olduğu düşünülüyor ve dolayısıyla ne kadar güven duyuluyorsa o kadar değerli olacaktır. Bunu acı tecrübelerle test edeceğimizi düşünüyorum. Yani gelecekte bazı açıklar çıkar ve bu açıkları olan coinler elenerek, sadece sağlam ve güvenli coinler piyasada kalacaktır.
Şimdilik aklıma gelenler bunlar...
Sonuç olarak bence hiçbir yerde ödeme olarak kabul edilmeyen coinler yavaş yavaş silinecek ve kalanlar kendini ödeme yöntemi olarak kabul ettiren coinler olacak.Bunun yolu da coini iyi tanıtan ve ödeme yöntemi olarak kabul ettiren bir ekipten geçer. Bu ekipin de elinde bu coini yüklü miktar tutması gayet doğal, sonuçta amaçları para kazanmak. Her coini elinde yüklü tutan gruplar var. Buradaki önemli unsur bunların ne kadar aktif bir grup olduğu sanırım.