Sabaha kadar bu konuyu mu tartıştınız.? =)

Ya arkadaşlar iki farklı görüş var ve iki tarafında haklı ve haksız yanları var. Bunu kabul ederek başlayım. Ancak şu da var.

Bu komisyon tutarı yok şu olsaydı yok bu olsaydı. Bu nereye kadar tartışılır.? "Bence hiç komisyon alınmamalıdır." a kadar gider bu tartışma. Niye çünkü 50 TL olsa komisyon, 100 TL lik bir satışta "%50 komisyon mu olur" muhabbeti dönecek. Aynı mantıkla uç bir örnekle 1 TL olsa komisyon 3 liralık bir satışta "%33 komisyon mu olur" denilecek. Ve ben aynı mantıkla şunu da derim, yakında $50.000 lık satış gerçekleşeceği duyuruldu, %10 $5.000 eder. "$5.000 komisyon mu olur arkadaş. Asgari ücretlinin bir yıllık maaşı" derim.

Ha şu söylediğime de takıldı herkes. "Domaini eklemekte özgür olduğun kadar kaldırmakta da özgürsün" Bunda takılacak bir nokta yok. Şöyle yok. Eğer alıcıya, eğer satıcıya kendi platformlarınız üzerinden ya da who is den, tel den, mail den ulaşabiliyorsanız ve karşıdaki size güvenip hesabınıza parayı yatırıp domainin transferini bekleyebiliyorsa, ya da tam tersi siz ona güvenip domaini atıp parayı bekleyebiliyorsanız zaten alacağınız vereceğiniz parada komisyon oranı olmayacaktır. Aracı kurumun önemi iki tarafın da birbirine güvenemediği durumlarda ortaya çıkar ve aracı kurumlar aracı ücreti alır. Diğer aracı kurumlar 3 alırmış 5 alırmış onlar firma politikasını bağlamaz. Neden bağlamaz çünkü şöyle bir tezat çıkar ortaya, tamam sen adamın ticaret oranına karışıyorsan, alıcı da senin kar oranına karışabilir demek. Farzedelim 500 liraya aldığın bir domaini 1.000 TL ye satmak istedin. Alıcı bilmez onu 500 e aldığını ve der ki "arkadaş sen 10 liraya aldığın domaini 1.000 e satmaya utanmıyor musun.?" ve kendi açısından haklı da ... Burada siz de kendi açısından değerlendirdiğiniz için siz de kendi açınızdan haklısınız. Ama atladığınız nokta platformun maliyeti (giderleri) ni bilmiyorsunuz. O mantıkla hadi 500 TL ye aldığınızı biliyor desek alıcı, size dese ki "%100 kar da nedir, %10 yeterli 550 ye satın" dese ne dersiniz.. "Yürü git istediğin domaini al dersin." Sert bir cevap verirsin açık. Ben de diyorum ki, eğer sen böyle düşünüyorsan firmanın da "Yürü git, istediğin platformda sat" deme hakkı var mıdır yok mudur..? Bence aynı mantıkla vardır.

Umarım anlatabilmişimdir. Helalinden bol kazançlar herkese...