rica ederim. 30 bin lira acemi yatırımcı için yüksek bir para. yerinizde olsam ilk etapta 2-3 bin tl ile girerdim borsaya. eğer sağlam şirketlerin hisselerine girerseniz zaten kısa sürede en fazla % 5-10 kaybederseniz yani 200-300 lirayı geçmez. hisse sağlamsa zaten kaybettiğinizi geri alırsınız. burada dikkat edilecek nokta, hisseyi tavan fiyatlardan almamak. mal alırken kazanılır satarken değil diye bir laf vardır ticarette. borsada da aynı kural geçerli. düşük bir fiyatı yakalayıp alırsanız kazanabilirsiniz.
ancak daha önceki mesajımda belirttiğim gibi; sağlam şirketlerin küçük azalış ve artışlarıyla küçük kazanın en azından acemiliği atana kadar. ayrıca bir iki defa kazanınca, kazanmanın coşkusu ve hırsıyla paranızı sakın ola riske atmayın.
ben metro hissesini 2 yıldır takip ediyorum. size bir önceki mesajımda ondan örnek vermemin nedenide buydu. aslında o mesajımda bu hisse yakında 1 tl nin üzerine çıkacak diye yazmıştım ancak geri sildim. çünkü hisse tavsiyesi büyük bir risktir ve bunun vebali altına girmek istemem. Eğer size yazdığım gün metroya girseydiniz 0.75 ti kapanışı ve şuan 0.81 de yani 2 günde %7 küsür gibi büyük bir artış oldu.
işte bunu kestirecek seviyeye gelebilmeniz için hisseyi çok uzun zaman takip edip hisseyi okur hale gelebilmeniz gerekli. daha önceki mesajımda anlatmak istediğimde buydu.
sakın yanlış anlaşılmasın ! gene hisse tavsiyesi vermiyorum vermemde... başkalarının önerileriyle kazanmayı unutun bi kere...
aslında kazanılacak en güzel zaman böyle kriz ortamıdır. çünkü siyasi olaylar patlak verince borsadaki hisseler düşer. sağlam bir şirket ülkedeki gündemden küçük bir düşüş yaşamıştır ve onun hissesi alınır. bugün olduğu gibi borsa kendini toparlamaya başlayınca az bir karla hemen satılır. gözü kapalı girmeyin. hisselerin 2-3 yıllık iniş ve çıkış grafiklerini izleyin. şirket haberlerinede bir gözatın. ülke gündeminden dolayı küçük bir düşüş sanarsınız fakat şirket kendi içinde kötü gidiyorda olabilir. onun için sağlam yani büyük şirketlere girin diyorum.
özetlemek gerekirse. takip edin, alım için sabredin fırsat kollayın, alıp yükselince hemen satın. yani riski en aza indirin.
risk artarsa ve şansınız iyi giderse çok parada kazanabilirsiniz ancak çok parada kaybedebilirsiniz. riskli oynayan acemiler kaybeder bunu unutmayın.
son olarak borsanın çok adil ve çok temiz olduğunu söyleyemem. özellikle küçük hisseleri istediği gibi yönetenler oluyor. yani kazandım sandığınız anda dibe vurduğunuz zamanlarda olabilir.
kalın sağlıcakla...