5-6 yıldır borsayla amatör şekilde uğraşan birisi olarak edindiğim tecrübeleri aktarayım.
borsanın altın kuralı şudur. yükseldiği veya düştüğü an hemen satacaksın. borsa yükselir yükselir sen kazandıkça daha çok kazanmak isteyip satmazsın. sonra birden pırrrr aşağıya !
ciddi anlamda düşmeye başladığı zaman ise hemen satıp başka hisselere yönelmek gerek. çünkü hisse çok düştüğü zaman ise bu seferde zararı kurtarayım diye belki aylarca belki yıllarca bekleyeceksin. bunları yaşadım ...
kısa sürede para kazanmak aslında hem çok kolaydır hemde çok zordur. eğer o günlerde dibe vurmuş bir hisse bulursanız çok paralar kazanabilirsiniz. Ama dip seviyesini kestirebilmek önemli. Bazen 0.50 den alırsınız hisseyi artık daha düşmez derseniz bakarsınız hisse 0.40 a düşmüş. Ama şirket batmamışsa ve asıl değeri mesela 1 tl nin üzerindeyse elbet 0.50 nin üzerine çıkacaktır amma 1 haftada ammaaa 1 senede.
mesela örnek vereyim. metro hissesi normal değeri 1 tl nin üzerinde. ama olağan üstü durumlar yaşadı hisse bi ara 0.40 küsürleri gördü. sanırım 4-5 ay gibi bir sürede gene 1 tl civarlarına gelmişti. özet olarak dip seviyesini yakalayıp 0.40 lardan alsaydınız paranızı 2 ye katlamıştınız.
ama en sağlam olanı birkaç tane sağlam şirketlerin hisselerini her gün ve aylarca takip etmek. 2 kuruş düştüğünde geri 2 kuruş çıkacağını okuyabilecek seviyeye geldiğiniz zaman 2 kuruşluk yükselmelerle küçük küçük iyi paralar kazanabilirsiniz.
bu arada sanıyorum bigpara.com da sanal borsa vardı. sanal paralarla hisseler satın alıp kendinizi deneyebilirsiniz kar edip edemediğinizi.
ayrıca hisseleri satın alacağınız aracı kurumun komisyon oranı da küçük yatırımcı için önemlidir. bankaların çoğu hem alımda hem satımda 1000 de 2 ile 2.5 arası komisyon alıyor. bu demek oluyor ki 10.000 tl lik bir hisse aldığınızda 20-25 tl alım için, 20-25 tl de satımda komisyon vereceksiniz demektir. bu oran çok yüksek.
bankalar haricinde sağlam aracı kurumlardan da düşük komisyonlu çalışanlar var. ben mesela 3 senedir sankomenkul kullanıyorum. on binde 4,5 komisyon alıyor.
dipnot: bu işi çok daha profesyonel yapanlar var. şirketlerin mali tablolarından vs o hissenin ne zaman çıkacağını bilen uzmanlar var. ancak bu işin uzmanı olmadığımıza göre takip yöntemi en kolay yöntemdir. kendi edindiğim tecrübelerdir ve yatırım tavsiyesi değildir.