5000 tl üzerinden hareket edersek;
giderinin olmadığını kabul ederek hesaplıyorum (elektrik telefon kırtasiye su vs gibi genel giderlerin kdv sini hasılatından düşebilirsin hesabı kolaydır.)
5000*%18 = 900 TL +26,25 TL(beyanname damga vergisi) KDV ödersin
Stp konusunu serbest meslek makbuzu kesmen laızm oda yasada yanımlı serbest meslek erbabının yapabileceği bir konudur muhasebeciler avukatlar doktorlar vs vs bunun dışında işyeri kirası alan lar bunu yapabilir. yani işyerinin mal sahibi aynı zamanda bir tüccar ise ancak o düşebilri bu şu şartlarda seni ilgilendiren bir konu değil.

aylık stopaj = 500*%20 = 100 TL + 26.25 TL = 126,25 TL Stp ödemen olur
Muhasebecinin kestiği makbuzu yok varsıyorum bir makbuz kesilirse ki kesilmeis gerekir. onun stopajıda dahil olacaktır bu rakama
stopajı sen mal sahibi adına yatırdığın için mal sahibin bir tüccar ise senin yatırdığın stpları kendi beyannamesinden düşecek. stpajın vergiden düşülmesi konusu budur. yani biraz karışık bi konu bu.

3 ayda bir geçici vergi ödemen gerekecek 15000*%15 = 2250 TL

senedne seneye gelir vergisi ödeyeceksin ancak sene içinde ödediğin geçici vergiler mahsup olacak tabi. mart ayında dilimlere girdiğin taktirde geriye kalan farkı ödersin
yani bu hesaba göre mart ayında 13845 TL Gelir vergin çıkıyo 13845-9000 (sene içinde 4 adet ödeyeceğin 2250 TL lik geçici) = 4845 Tl vergi dilimine gireceğindne dolayı bukadar fark geliyor.

biraz acele hesaplar yaptım umarım yanlışlık yoktur
netice itibariyle ilk aydan bir seneye varana dek 5000 tl baz alınarak yapılan hesaplar bunlardır.

şunuda unutmadna eklemek istiyorum arkadaşlar şirketleşmek önemli bir konu yüksek karlılıklarda en mantıklı olan şirketleşmektir. dilim konusu olmadığı için standart yuzde 20 üzerinden vergilendirilirsiniz. düşük karlılıklarda astarı yüzündne pahalıya gelir. bana göre şirketleşmenin en büyük amacı yüksek karlılık ve kurumsal kimlik kazanımı olmasıdır. bu iki şartı aynı anda taşımıyor iseniz şirketleşmenin bir anlamı yok çünkü en büyük sıkıntı eğer işler yolunda gitmezse ha demeyle şirketinizi kapatamıyorunuz. belli bir süre tasfiye süreci gerekiyor ve beyannameler bu süreç boyuncada verilmey edevam ediyor.

yukarıdaki hespata şirket olan birinin ödeyeceği vergi nisan ayında 12 000 Tldir. 1845 tl fark var arada karlılık yükseldikçe gelir vergisi ile kurumlar vergisi arasındaki farklılık da artacaktır.

bu sıra gelir vergisi kanunu tasarısı gündemde şimdi kurumlar vergisi ile gelir vergisi birleşiyor nasıl bir sonuç çıkacak orataya yasa geçtiği zaman göreceğiz,. bu yasa tasarısını yakından takip edin derim.

saygılarımla