Google'ın A şahsinin hakkı B kurumunun telifi veya kopya içeriği çok da alakadar etmiyor. Ama kendisi bir davayla karşı karşıya kalmamak için bu içerik kaldırma işlemini yapmak zorundadır. Zaten yolladığı yazıda da aynen bunu yazar.
1-2 alt sayfadan dolayı tüm sitenin zarar göreceğini ben düşünmüyorum. Ama Google bu verilerin istatistiğini tutuyor. İnceleyecek olursanız r10 dahil birçok bilinen site için talep hakkı bildiriminde bulunulmuş.
http://www.google.com/transparencyre...s/siteadi.com/
Yukarıdaki sayfada site adresi yazıp bakıldığında sitelere gelen talepleri görebiliyoruz. Burada bazı istatistikler tutuluyor
belki bu istatistikleri bir şekilde kullanıyor olabilir.
En çok talepte bulunan siteleri inceledim. Bunlardan bazıları Google dizininde hala bulunuyor bir kısmının ana sayfası dizinde yok. Bu da sitenin ana sayfasına yönelik bir talep oluşturulduğundan dolayı gerçekleşmiş olabilir.
Adsense ban olayı farklıdır. Adsense politikalarında açık ve net olarak belirtilmiştir; telif hakkı ile korunan içerik bulunan sayfalara adsense reklamı yerleştirilemez. Google buradaki istatistikleri bir şekilde kullanıyorsa veya şahıs/kurum şikayet ediyorsa
Adsense ban olayı kaçınılmaz olur.
Fragman vs olaylarında bir şeyi gözlemledim. Bazı yapım şirketleri aynen şunu yapıyor.
xx dizisi xx.bölümü fragmanı yazıp sorgulama yapıyor. Çıkan ilk 100 site adresini kopyalıyor direk telif hakkı ihlali bildiriyor. Es kaza içeriğinizde yoksa bile orada çıkıyor olabilirsiniz. Bunun için de itiraz hakkınız bulunuyor. İçeriği barındırıyorsanız da silersiniz 1 sayfadan dolayı tüm sitenin etkilendiğini ben hiç görmedim. Ama yukarıda dediğim gibi bu kadar istatistik tutuyorsa onu belki farklı şekilde değerlendiriyor olabilir.
Özet: yüzlerce alt sayfaya bu şekilde uyarı geliyor. 1-2 alt sayfanın sitenin genel performansını etkilediğini düşünmüyorum ama bir sürelilik / yüzde söz konusu ise buna göre site geneli etkilenebilir ve yine yukarıda açıkladığım gibi adsense açısından sıkıntı yaşanabilir. Onun dışında son hafta yaşanan güncelleme çoğu sitenin hitini etkilemiş durumda.