arkadaşlar sizlerle tartışmak istediğim şey ticari bir konudur kafamı kurcalayan şeyler var çevreme bakıyorum büyük firmalara bakıyorum işleyişleri hep aynı 1'e al 3'e sat birde işçilik kısmı var tabi ben bilgisayarcıyım mesala çalıştığım firmalarda hep şunu gördüm bir müşteri gelir bilgisayarım çalışmıyor der açar bakarsın ram oksitlenme yapmıştır temizler takarsın 50 tl servis ücreti alırsın. müşteri program kurdurtmak ister 69 tl satarsın javayı flashı mozillayı

laptop ekranı değişcek der 100 tl mal ettiğin ekranı 200-250'ye takarsın. millet i3 i5 i7 alırken sen adama pentium işlemcili 4 gb ramli onbord ekran kartlı bilgisayarı 1.600 tl'ye satarsın.

çeşitli yerlerde çalıştım kendi dükkanımda oldu ve hala var ama ben bunu yapamıyorum bana bir müşteri gelse bilgisayarı açılmasa baksam ram oksitlenme yapmış temizlesem tekrar taksam versem borcum ne kadar dediğinde ben borcun 50 tl diyemiyorum içime sindiremiyorum hak etmediğimi düşünüyorum ya ben işi bildiğimden bana basit geliyor ve 50 tl yi o iş çok görüyorum yada gerçekten olması gereken fiyatı söylemek istiyorum.

ama şunuda çok iyi görüyorum bu tip iş yapan kişiler profesyonel oluyor biz köşe dükkan oluyoruz bizde aslında öyle yaparsak bizde profesyonel oluruz heralde. ve bu tip çalışanlar parasının üstüne para katarken biz hep yerimizde sayıyoruz bizdemi bunlar gibi olmalıyız ?

biz 25-30 tl format attığımızda çok diyor adam 50 tl + kdv deyince çıt etmeden çatır çatır sayıyorlar ellerine parayı. biz laptop fiyatı verince çok oluyor daha düşük özellikleri olan bilgisayara daha fazla verince sesleri çıkmıyor.

birde islami boyutu var bu işin belli bir kar miktari var %100 kar yada daha fazlası islamı açıdan uygun değildir diye duymuştum bu kısımda araştırılmalıdır.

işin özü şu arkadaşlar insanlar işi bilmiyor diye bu kadar kar marjı koymak ne kadar doğru geliyor size ? ben bir işe fiyat vereceğim zaman 5-10 dakka düşünüyorum şu fiyatı desem acaba çokmu olur diye. ya ben yanlış yoldayım ticari olarak yada bu kişiler yanlış yolda bunun ayrımını sizlere soruyorum.