bu kamera gözükme olayı filan bana antivirussuz ve firewall'sız bir bilgisayar gibi geldi. Ülkemizde malesef cahil insan çok olduğundan böyle oltama yöntemlerine bir şekilde yakalanıyor.
Ben şuana kadar pek birşey yaşamadım. Bilgisayarımı da haftada 1-2 kere tarattırırım 3 farklı program ile.
Bende kendi önerimi söylüyeyim o zaman. Linux kullanıcılar için kafa karıştırıcı olabilir. Windows kullanıcıları yani benim gibi java mesela yüklemesinler. Şuana kadar hiç işime yaramadı ve çoğu virus ondan çıkıyor. Tarayıcı olarak firefox yükleyebilirler. Firefox eklenti sayesinde gayet güvenli oluyor. Benim tavsite ettiklerim : Https everywhere, ghostery, adblock plus(ad filter), noscript. Burda en önemlisi noscript eklentisi. Diğerleri reklam ıvır zıvır engelliyor. Noscript ise normal olarak ilk girişte sayfadaki bütün javascript kodları engelliyor. Eğer siz onay verirseniz siteye sayfayı yenileyip düzgün bir şekilde bakabiliyorsunuz. Bu sayede pc'me zararlı dosya indirmeye çalışan bir sayfaya yönlendirilmiştim ve scriptler çalışmadığı için dosyada inemedi yazık.
Antivirus olarak f-secure internet security öneririm. Firewall windows'un kullanıyor ama kendi kuralları ile. Bütün gelen bağlantıları engelliyor vs. Dns olarak secure dns diye geçen dnsleri öneririm. Ben dyn dns kullanıyorum. Eğer sayfa spamsa veya zararlı yazılım dağıtıyorsa bu dns firmaları siteyi karalisteye alıyorlar ve açmaya çalıştığınızda kendi uyarı geliyor.
Program olarak mümkün olduğunca ücretsiz program tercih edin. Antivirus'e harcanan paraya acımayın derim. Crack'li program asla kullanmayın. Ben eskiden kullanırdım artık kullanmıyorum güvenlik sebebiyle. Programı beğenirseniz satın alın. Mesela idm crackinden bıkmıştım. Lisans satın aldım kafam rahat o programda.
Router'ınızın firewall'ını kapalıysa etkinleştirin. İleri seviye kullanıcıysanız kendi firewall'ınızı kurabilirsiniz. Pfsense öneririm.
Flash bellek eğer tanımadığınız yada şüphelendiğiniz pc'ye takılıp sizin pc'ye takılması gerekiyorsa taktırtmayın. Ben dosya virussuz ise ama flash belleğe virus gizlenebileceğinden internete yükleyip indiriyorum veya linux live cd ile açıp linux üzerinden dosyayı aktarıyorum.
Aklıma gelenler bunlar